Празници / фестивали

Почетен плакет на Стара Загора за актьора Васил Михайлов

Любимецът на поколения българи бе удостоен и с Награда за цялостен принос към филмовото изкуство

Почетен плакет на Стара Загора за актьора Васил Михайлов


◊ НАГРАДИ ОТ КИНОФЕСТИВАЛА "ЗЛАТНАТА ЛИПА"

Приключи третото издание на Международния кинофестивал „Златната липа“, който се проведе в Стара Загора от 30 май до 3 юни.

На официална церемония в залата на Старозагорската опера бяха връчени отличията на заслужилите най-високите оценки на престижното жури, както и наградата за цялостен принос към филмовото изкуство.

Любимецът на поколения българи - актьорът Васил Михайлов бе удостоен с два приза – за цялостно кино творчество, връчен му от директора на Фестивала Магдалена Ралчева и почетния плакет на Община Стара Загора.

„За мен е изключителна чест да връча почетния знак на Стара Загора на Васил Михайлов – актьор, старозагорец, велик българин! Едва ли някой има съмнения, че това е един от най-големите артисти у нас! Стара Загора се гордее с Васил Михайлов!“, с тези думи кметът на Общината Живко Тодоров се обърна към актьора, изиграл незабравимата роля на на Капитан Петко Войвода.

Церемонията бе специална и за екипите, които участваха в конкурсната програма със свои продукции. Без никаква изненада и с бурни аплодисменти бе посрещнат на сцената старозагорецът и участник в наградената лента Христофор Недков. Той прие от свое име и от името на колегите си отличието за най-добър филм, което бе присъдено на българо-гръцкия „Урок“. Сюжетът на филма разказва историята на учителката Надежда, принудила се да прекрачи границите на собствените си принципи и морал. За изпълнението на героинята бе наградена  актрисата Маргита Гошева. Творбата на младите автори Кристина Грозева и Петър Вълчанов е безспорният победител в Третото издание на кинофестивала „Златната липа“, отбеляза председателят на журито Станимир Трифонов.

Продукцията на Сърбия и Хърватия „Ничие дете“ също заслужи две отличия - за най-добър режисьор за Вук Ршумович и най-добър актьор за Денис Мурич. В официалната селекция място зае и турската лента „Сивас“, като филмът бе отличен от Съюза на българските филмови дейци.

На стилната церемония присъстваха още зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова, представители на местни и национални културни институции, общински съветници, множество артисти, хора на изкуството и граждани.

След награждаването публиката имаше възможността да гледа отново наградения българо-гръцки филм „Урок“.


 
Автор: Красимира Кънева
04.06.2015 г. 15:58
Посетено: 1027
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/21571-pocheten-plaket-na-stara-zagora-za-aktyora-vasil-mihaylov