Празници / фестивали

Българска сватба открива фестивал в Руан

Силно българско присъствие във Франция

◊ СЪБИТИЕТО

Традиционна българска сватба пред готическата катедрала Нотр Дам във френския град Руан! Така тази вечер (2 май) точно в 19 часа започва тазгодишното издание на фестивала “Бабел Юроп” или “Европейски Вавилон” в Нормандия. 13 студенти от НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” и 17 техни колеги от театралната академия в Руан пресъздават българска венчавка, ръководени от театралния режисьор Владимир Петков и композитора Румен Цонев.


◊ БЪЛГАРСКИЯТ АКЦЕНТ

Фестивалът предлага за първи път на френската публика масиран поглед към съвременната българска сцена. Артистичният директор Патрик Вершьорен избра спектакъла “Психоза 4:48” на Десислава Шпатова и “Лили Хендел” на Иво Димчев като един от най-ярките постижения на съвремената европейска сцена. Френски и български актьори ще имат възможност да работят заедно в уъркшоп, ръководени от режисьорите Явор Гърдев и Галин Стоев. Екипът на фестивала остана очарован от смесването на средновековна, традиционна и съвременна електронна музика на групата Ирфан, която ще бъде представена в катедралата Сен Шапел. Зрителите в Руан ще видят още документалния филм на Георги Балабанов “Граница на мечтите”, разказващ историята на братята Анани и Кристо Явашеви. Филмът е копродукция между България и европейския тв канал Арте. Георги Балабанов от години живее и работи в Париж. Той е бил част от трупата на Театър Дьо Солей на прочутата Ариан Мнушкин и работи със световноизвестния филмов сценарист Жан-Клод Кариер. В центъра на Руан на открито е подредена изложба с фотографии на нашумялата българска фотографка Мина-Анхела Игнатова, която е запечатала мигове с френски и български лица.

Фестивалът “Европейски Вавилон” предлага и среща на български и френски професионалисти от областта на културата на кръгла маса, посветена на движението на артисти между Източната и Западната част на Европа. Журналисти от двете страни пък ще имат възможност да дискутират възможностите за разширяване на културния обмен между България и Франция. Гост на дискусията с журналисти е директорът на новините на Би Ти Ви г-жа Люба Ризова, а екипът на предаването “Другата България” ще направи филм за фестивала и българите, които живеят в Нормандия, който Би Ти ВИ ще излъчи през май.

Сред френските артисти, които се включват в най-големия фестивал, представящ българската култура във Франция до момента е и актрисата Мирей Блок. Тя е направила специално спектакъла “Кабаре “Балкан”, в който с музика и танц разказва и за българската традиция.


◊ ПОВЕЧЕ

След представянето на съвременна чешка култура преди една година, фестивалът “Европейски Вавилон” обръща поглед към културните събития в България днес. “Причината е, че френската публика остава любопитна и отворена към постиженията на българските творци, но за съжаление много рядко има възможност да се среща с тях”, каза артистичният директор на фестивала Патрик Вершьорен.

“Безспорно, това е и един прекрасен повод за френската преса да обърне поглед към България броени дни преди излизането на доклада на Европейската комисия за страната ни, каза Десислава Минчева, консултант на фестивала.

Автор:
Петя Рачева
Публикация:
02.05.2006 г. 19:34
Посетено:
476
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/2155-balgarska-svatba-otkriva-festival-v-ruan