Празници / фестивали

Започва 12-то издание на Фестивала Арт Позитив

Тази година мотото е „Отклонение“

Започва 12-то издание на Фестивала Арт Позитив
Емил Миразчиев, „Пътят“, видео инсталация


◊ СЪБИТИЕТО

За дванадесети път ще се проведе Фестивалът за съвременно изкуство Арт Позитив, който тази година е посветен на темата „Отклонение“.

Груповата изложба в Център за съвременно изкуство – Баня Старинна ще се открие на 23 май от 18 часа в чест на официалното обявяване на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г.

В изложбата ще вземат участие Антония Костова, Божидара Делчева, Емил Миразчиев, Иван Карев, Лора Пармакова, Любомир Хаджийски, Мартин Москов, Петя Миланова, Маргарита Попова, Мартина Вачева, Надя Генова, Павел Найденов, Рад Гюлеметов, Рангел Гидиков, Севдалина Кочевска, Джоел Нуру, Константин Папаризов, Соня Митова, Трифон Ташев.

Изложбата ще може да бъде видяна до 14 юни в Център за съвременно изкуство – Баня Старинна.

Арт Позитив е проект на Сдружение „Изкуство днес“. Арт Позитив се осъществява в партньорство с Община Пловдив, Гьоте институт, Фондация Пловдив 2019 и с медийната подкрепа на БНТ2, радио Катра ФМ и Медия кафе.


◊ ОТКЛОНЕНИЕ

Завой или лека крива. Изменение на траекторията. Аномалия на правата линия. Нарушаване на болезнения педантичен ред. Отклонението като конфликт на личността със себе си и околния свят, като генератор на недоволство и гняв. Но и като начална точка на творческата интерпретация на света, като пресечната точка на хаотично кръжащите около нас дискурси. Сблъсъкът.  

Темата цели чрез артистична индукция и дедукция, от и към художника, да изследва отклонението от праволинейността в социалните, политически, психологически, лингвистични и артистични процеси и резултатите на конфликт.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФЕСТИВАЛА

Фестивалът за съвременно изкуство Арт Позитив е от изключителна важност за развитието на съвременната арт сцена в Пловдив. Той е генераторът и платформата, която дава възможност на пловдивските творци да реализират своите проекти. Той е и естествена среда, където се срещат и обменят идеи и практики, както млади, така и утвърдени творци.

Изложбата дава възможност на шиpоката публика, ученици и студенти да се запознаят на живо с моментната ситуация на съвременното изкуство в Пловдив. Ще бъдат организирани посещения на ученици, по време на изложбата, с образователна цел.

В тазгодишното издание ще видите почти всички използвани медии в съвременното изкуство: мащабна инсталация на Лора Пармакова, обект на Надя Генова, фотография и магнити на Севдалина Кочевска, мултимедийна инсталация на Иван Карев, инсталации на: Антония Костова; Рангел Гидиков, дигитален печат на Маргарита Попова, фензин-инсталация на Мартина Вачева, видео инсталации на: Емил Миразчиев; Трифон Ташев; Рад Гюлеметов, видео на: Павел Найденов; Божидара Делчева; на колектив Джоел Нури, Соня Митова, Константин Папаризов, интерактивна мултимедийна инсталация на колектив Любомир Хаджийски, Мартин Москов и Петя Миланова.


 
Автор:
Сдружение „Изкуство днес"
Публикация:
22.05.2015 г. 14:12
Посетено:
1066
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/21488-zapochva-12-to-izdanie-na-festivala-art-pozitiv