Празници / фестивали

XIX Международен детски танцов фолклорен фестивал в Сливен

„Приятелство без граници” - 22-26 май 2015 г.

◊ СЪБИТИЕТО

XIX Международен детски танцов фолклорен фестивал

За поредна година градът под Сините камъни е открита сцена на детското танцувално изкуство, усмивки и дружески контакти, надмогнали условните прегради на пространствата, откъдето идват малките приятели на България и Сливен. Своите умения в международната изява „Приятелство без граници” ще представят танцовите формации на домакините (8 на брой) и на гостите от близки и далечни кътчета на Европа и света (13страни). Сливен приютява творчеството и красотата в порива на децата за създаване на изкуство „без прегради”, общуване на хармонията и прекрасното - чрез връзки за цял живот, преминали разстоянията и времето.

Над 450 деца от Сливен и още толкова, дошли от чужбина, ще изявят изкуството си на откритите сцени на града и общината, гостувайки на жителите на редица селища. Инициатор и организатор са община Сливен и отдел „Образование, култура и вероизповедания” (началник Ваня Шишкова), сътворяващи съвместно с културните институти и учебните заведения - за пореден път, вълнуващия празник за сливенци и гостите на града: с дефилето на участниците, откриването на събитието и пъстроцветните сцени на танца през фестивалните дни.
             
Впечатляващи са думите на топлота и гостоприемство, с които кметът на Сливен, инж. Кольо Милев приветства гостите: „С огромна радост ви казваме „добре дошли!” на XIX издание на Детския фестивал „Приятелство без граници”. Стара истина е, че няма нищо по-истинско и красиво от детските усмивки. Събрани заедно с музиката и танца, са прекрасен израз на надеждата ни за по-добро бъдеще – не само за нашия град, но и за всички млади хора. Фестивалът „Приятелство без граници” се превърна в традиция за Сливен. Вярвам, че и тази година той ще е едно от най-цветните, емоционални и успешни събития от Майските дни на културата „Сливенски огньове”, подчерта сливенският градоначалник. Той изрази увереност в силата на изградените „трайни приятелства без граници – нито географски, нито етнически или религиозни” – заради принадлежността на децата към бъдещето и то – на тях - и вярата всеки участник „да отнесе частица от гостоприемен Сливен в сърцето си”, връщайки се отново в него. И Ваня Шишкова сподели надежда за „превръщането на Сливен през петте фестивални дни в най-усмихнатия и красив град на България!”
             

◊ В ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА

Тази година се включват за пореден път в празничната програма танцовите състави от Грузия, Литва, Русия, Босна и Херцеговина, Германия, Словения, Турция, Чехия, Украйна, Словакия и България, като организаторите очакват творческото присъствие в майските дни на 2015 година и на формации от Малайзия и Естония. Радващо е обаче разширяващото се участие на танцьори не само от чужбина, но и от страната и града-домакин – Сливен. Детски състав „Бисерче” при Военен клуб, участниците в танцовата трупа при Четвърто основно училище „Д. Петров” и при Народно читалище „Зора-1860 година”, ще влеят възхитата от изкуството си в празничния град по време на Международния детски фолклорен фестивал.
            
Своето гостоприемство община Сливен изявява не само с обезпечаване на чудесни условия за пребиваване на гостите, но и с поемане – съобразно статута на Фестивала, на разходите им за нощувка и храна, за гориво в града и за творческите изяви - концертите в селищата. През първия фестивален ден участниците ще бъдат приети от кмета на града, инж. К. Милев, и от общинското ръководство. Дипляна „билингва” (на български и английски езици) обогатява със сведения за историческото минало и развитието на съвременен и обновяващ се Сливен, както и с фотоси, съхранили за времето изпълненията, костюмите  и визията на всички състави-участници. 
           
В деня на откриването шествието им по ларгото на града ще бъде водено по традиция от гайдарския оркестър при  НУФИ „Филип Кутев” – Котел, като на реновирания площад „Хаджи Димитър” в Сливен ще се състои тържественото откриване на събитието с приветствия  от ръководителите на общината и областта и с богата концертна програма. Деловата програма включва: „изнесена творческа работилница” на крепостта „Туида” (по инициатива на директора на РИМ Николай Сираков), където в ателиетата по танци, рисуване и приложни изкуства домакини и гости ще обменят умения и ще придобият нови - от приятелите. Предвидено е гостуващите танцови формации да посетят и радват с изкуството си жителите на 13-те селища на  общината. Те ще привлекат сливенци и с концертите си на откритите сцени в Градската градина и в кварталите „Клуцохор” и „Дружба”. Установената през годините традиция – трупа от гостите да гостува на възрастните в Дома за стари хора – Сливен, ще бъде спазена и през настоящата. Програмата предвижда  посещения на учебни заведения и запознаване с традициите им в учебното дело, „фолк хепънинг” на Сливенските минерални бани, много концертни изяви и най-мащабната – включване на участниците в дейностите, посветени на 24 май - Празник на българската просвета и култура. 
                 
25 май – преди отпътуването на гостите, ще се запомни от сливенци с вълнуващ галаконцерт в Драматичен театър „Стефан Киров” от участниците в XIX Международен детски танцов фолклорен фестивал.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
21.05.2015 г. 18:00
Етикети:
фолклорфестивалСливен
Международен детски танцов фолклорен фестивал
Посетено:
1619
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/21485-xix-mezhdunaroden-detski-tantsov-folkloren-festival-v-sliven