Празници / фестивали

IX Международен фестивал на поезията „Славянска прегръдка“ (20-25 май 2015)

Поезията и изкуството, които сближават...

IX Международен фестивал на поезията „Славянска прегръдка“ (20-25 май 2015)
На снимката: Шествие на участниците във фестивала на 24 май 2014 г., Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Варна отново става столица на славянската поезия, територия за благороден синтез на изкуствата, на славянското многоезичие, на поетичния диалог. От 20 до 25 май се провежда Деветият международен фестивал на поезията „Славянска прегръдка“ с участието на 60 поети от 20 държави – Армения, Великобритания, Беларус, Башкирия, Босна и Херцеговина (Република Сръбска), България, Литва, Латвия, Македония, Молдова, Полша, Русия, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Украйна, Хърватия, Черна гора, Чехия. Неуморната творческа енергия на председателката на Славянска академия – Елка Няголова – и този път е генерирала многообразна програма на различни сцени в града.

Освен рецитали и премиери на нови книги – преводи от и на славянски езици – публиката ще има възможност да се включи в съпътстващи прояви: документална изложба за П. К. Яворов, формата „Театър в джоб“ със звездата на руското кино Наталия Воробьова (в Радио Варна), както и да чуе изпълнения на лауреати на музикални конкурси. Ще се проведе Кръгла маса на тема „Поезията и изкуството, които сближават, а не разделят човеците“ – с участието на поети, студенти от дискусионни клубове, академични преподаватели, дипломати, общественици. Акценти в програмата илюстрират полската, хърватската, сръбската и руската поезия. А най-значимото издание на Славянска академия през тази година е книгата „… А можехме, Родино свидна!“ – стихове на Яворов, преведени на различни славянски езици. Сред участниците са известни имена като: Надежда Мирошниченко (Народен поет на Русия), Людмила Снитенко (Русия), Теодор Крижка (зам.-председател на Съюза на словашките писатели и гл. редактор на в. „Култура“), акад. Ристо Василевски (Сърбия), Бечир Вукович – председател на писателския съюз на Черна Гора и Херцеговина, Татяна Житкова от Латвия (президент на Международната асоциация на писателите), проф. Бронислава Волкова (Чехия), Любица Райкич от Румъния (директор на фестивал в Решице), Енерика Бияч (Хърватия), директор на два международни фестивала, Йован Зивлак (Сърбия), директор на Международния книжовен фестивал в Нови Сад, Душан Стойкович – дългогодишен директор на фестивала „Шумадийски метафори“, Олена Марченко – председател на „Славутич“ – Дружество за украинска култура в Москва, Гурген Баренц (Армения), Анна Тураносова – поетеса, певица, композитор, сценарист (Литва)... И още известни поети на своите страни.

Интересен факт е, че по време на фестивала ръководството на Славянска академия ще обяви официалното си решение за избор на няколко почетни членове, заради тяхната всеотдайна дейност като радетели на славянското разбирателство. Сред тях са: Емир Костурица, Дядо Йоан – митрополит Варненски и Великопреславски, проф. Амфилохийе Радович – глава на Черногорската църква, Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители, проф. д-р Пламен Илиев – ректор на Икономически университет – Варна, Веселин Рашев – регионален координатор на Синдиката на българските учители.

Всяка година на фестивала се връчват няколко отличия: Международна награда „Атлант на славянството“, Голяма награда „Летящо перо“, няколко награди „Сребърно летящо перо“, Специална награда на СБП и Специална награда на Синдиката на българските учители. На 24 май ще станат известни тазгодишните лауреати.

Ето подробности от петте фестивални дни:

 
◊ ПРОГРАМАTA

20 май

. 15.30 ч., Зала „Варна“, Община Варна 
Кръгла маса: „Поезията и изкуството, които сближават, а не разделят човеците“ – с участието на поети от различни страни, студенти от дискусионни клубове, академични преподаватели, дипломати, общественици.

. 18.00 ч,. Пленарна зала, Община Варна
Тържествено откриване на фестивала. Представяне на участниците.


21 май

. 11.00 ч., Концертно студио, Радио Варна
Театър в джоб: „Тринадесетият стол“ – творчески портрет на поетесата и звездата на руското кино Наталия Воробьова-Хржич. Съвместно с Майски салон на изкуствата.

. 16.00 ч., Галерия „Академика“, Икономически университет: Художествена изложба

. 17.30 ч., Икономически университет 
Полска вечер „От Коперник и Шопен до… kocham cię!“ –  Културен асамблаж, с много музика, културно-исторически отправки, съвременна поезия и представяне на нова книга – „Антология на полската поезия“ – преводи на именития поет и преводач Първан Стефанов. Партньор – Полският културен институт в София.


22 май

. 10.00 ч., Археологически музей 
Документална изложба, посветена на П. К. Яворов. С партньорството на НЛМ. Наслов на изложбата: „Път, на който не съзирам края…“

. 11.00 ч., Иконна зала, Археологически музей
Български акцент – матине, посветено на П. К. Яворов. Представяне на новата книга на Славянска академия „… А можехме, Родино свидна!“ – Яворов на различни славянски езици. Партньори: Икономически университет – Варна и Фондация „П.К.Яворов“.

. 18.00 ч., Духовно-просветен център, „Св. Архангел Михаил“
Сръбски и хърватски акцент. Театър на поезията: „Сърбия и Хърватска – в прегръдка“. Премиери на новите издадания – на Енерика Бияч („Зелената сълза на всемира“) и на акад. Ристо Василевски („Съновидения от битието“).


23 май

18.00 ч., Генерално консулство на Русия и ОНД
Руски акцент – „Език мой – мое Отечество“. Поезия и песни, сътворени по стихове на обичани поети.

 
24 май

. 9.00 ч., Храм „Св. Успение Богородично“
„Върви, народе възродени!“ – общ поклон на славянските поети пред Светите братя Кирил и Методий. Участие в празничната литургия и шествието, посветени на Деня на славянската писменост и култура.

. 18.00 ч. Зала „Европа“ Фестивален и конгресен център:
Тържествено закриване на фестивала. Връчване на наградите от международния конкурс. Концерт с участието на славянските поети и лауреати на музикални конкурси.

 

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
17.05.2015 г. 12:59
Етикети:
Посетено:
1413
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/21448-ix-mezhdunaroden-festival-na-poeziyata-slavyanska-pregradka-20-25-may-2015