Празници / фестивали

Нощ на музеите в музея на Вапцаров

Артисти от НАТФИЗ, млади поети и музиканти гостуват в дома на Вапцаров

◊ ПРОГРАМА

В Нощта на музеите - 16 май, в къщата музей на Никола Й. Вапцаров в София на ул. „Ангел Кънчев” № 37, от 19,30 часа, ще бъде представена поетична композиция по стихове на поета от творчески екип на НАТФИЗ. Стихове ще прочетат актьорът Станислав Кертиков, докторантът на НАТФИЗ Тодор Медкарски и Диана Борисова - професор по сценична реч в НАТФИЗ.
Рапърът Дамян Минчен ще изпълни свои авторски песни по стихове на Вапцаров.

В Нощта на музеите най-новите си творби ще споделят пред публиката творците от Клуба на поетите журналисти Балчо Балчев, Спасиана Кирилова, Евелина Гечева, Михаил Григоров, Иглика Горанова, Димитър Дженев, Татяна Явашева, Мариана Кирова, Надя Попова и Татяна Атанасова.
 
Ще представят свои стихове и най-младите творци -  повечето от които студенти в Софийския университет „Св. Климент Охридски” - Емилия Найденова, Теодора Тотева, Златина Тодорова, Лили Енева, Наталия Иванова и др. Някои от тях вече имат издадени книги и присъдени литературни награди, за други това ще е първата изява пред публика.
 
В музея ще гостува внукът на поета - Никола Н. Вапцаров, с който посетителите ще могат да се срещнат и да разговарят. Ще бъде прожектиран  документален филм за Вапцаров на режисьора Петко Горанов.

В Нощта на музеите поети ще четат любими свои стихове на Владимир Башев, включени в стихосбирката му с интимна лирика „Искам да те нарисувам”, публикувана по повод 80 години от рождението на поета.

Програмата, с акцент върху творчеството на Вапцаров без идеологизирането му, е дело на д-р Мариана Кирова – главен уредник в Националния литературен музей. По нейна идея в програмата приоритетно са включени и младите поети и музиканти. В организирането на инициативата участват още историците Соня Кирицова и Донка Билярска.



Автор:
Публикация:
16.05.2015 г. 12:50
Етикети:
срещипоезияпрограмаНощ на музеите
къща музей Никола Вапцаров
Посетено:
1054
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/21445-nosht-na-muzeite-v-muzeya-na-vaptsarov