Празници / фестивали

Джазът флиртува с операта на „Джаз форум Стара Загора 2015“

Любими арии и теми от класическата музика оживяват в джаз вариант на четвъртото издание на международния фестивал от 11 до 13 юни

Джазът флиртува с операта на „Джаз форум Стара Загора 2015“


◊ ДЖАЗ ФОРУМ СТАРА ЗАГОРА 2015

„Където Операта суингира“ - под това мото ще протече Международният фестивал „Джаз форум Стара Загора“ от 11 до 13 юни 2015 г. в Града на липите.


◊ НА ФОКУС

Тематичният фокус на четвърто издание на Фестивала е любопитен и на пръв поглед парадоксален. Как взаимодействат джаз и опера, как строгостта на партитурата насърчава свободата на импровизацията, има ли граница между жанровете и как те взаимно си влияят – ще демонстрират участниците в трите фестивални дни.

„От четири години насам поставяме началото на джазовото лято в България, защото фестивалът ни е първият голям форум за тази музика през годината. Фестивалната ни програма за всяко издание е обединена около ярък тематичен център. За нас е от особена важност да представяме проекти, които са концептуално издържани и с участието на безкомпромисни музиканти от България и чужбина“ - коментира артистичният директор Венцислав Благоев.


◊ ИЗНЕНАДИ

И тази година форумът посреща музиканти от четирите краища на света в амбицията си да е сред водещите джазови събития не само в България, но и на международно равнище. Специален гост на Стара Загора ще бъде един саксофонист, отдавна превърнал се в джаз икона и с огромен принос за развитието на жанра, оперна прима ще пее джаз, а джазова звезда ще пее опера, очаквайте и много други изненади – открехват завесата организаторите.


◊ БЛАГОДАРЕНИЕ НА

„Джаз форум Стара Загора“ се организира от Община Стара Загора и Фондация „Джазтет“. Всички събития са безплатни за публиката благодарение на специалната подкрепа на Фондация „Америка за България“ и „Контур Глобал“. И тази година събитието ще се случи сред естествения декор на античния форум „Августа Траяна“.


Новини и информация за предстоящите събития търсете на сайта на Фестивала http://jazzforumsz.com/jazzforum/ , както и на Фейсбук страницата https://www.facebook.com/JazzForumStaraZagora .

 

Автор: Гергана Семерджиева
16.05.2015 г. 14:25
Посетено: 1256
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/21444-dzhazat-flirtuva-s-operata-na-dzhaz-forum-stara-zagora-2015