Празници / фестивали

Старинен Пловдив очаква посетители в Европeйската нощ на музеите

Музите на всички изкуства ще си дадат среща в Стария град и в Малката базилика

Старинен Пловдив очаква посетители в Европeйската нощ на музеите


◊ ПРОГРАМАТА

На 16 срещу 17 май, Европeйската нощ на музеите, ОИ “Старинен Пловдив“ ще предложи на посетителите си разнородна и богата програма - музите на всички изкуства ще си дадат среща в Стария град и в Малката базилика.

От 18 ч. на 16 май в Балабановата къща ще се състои премиера на книгата на Катя Зографова „Знаменити, Забравени, Забранени“. Катя Зографова привлича читателите си с различния си и нестандартен поглед  към българската литература от ХХ век. Настоящата книга представлява най-мащабният й проект, в който е отделено значително място на  европейските влияния в българската литература преди ХХ век. Наред с новаторския прочит на Йовков и Дора Габе, авторката спира погледа си и върху някои незаслужено забравени имена, като Христо Силянов, Стилиян Чилингиров, Емануил Попдимитров, Димитър Подвързачов, Борис Шивачев, Асен Разцветников, Георги Томалевски, Иван Богданов. В третата част от книгата Катя Зографова насочва вниманието ни към „забранените” по времето на тоталитаризма писатели: Райко Алексиев, Змей Горянин, Чавдар Мутафов, Константин Константинов, Мирослав, Яна Язова. В литературното четене участват възпитаници на ЕГ “Иван Вазов”, гр. Пловдив, които са доброволци към ALLIANCE FRANCAISE и на Френска езикова гимназия "Антоан дьо Сент-Екзюпери" гр. Пловдив

От 19 ч. на същата дата, пак в Балабановата къща ще бъде открита изложбата „КОНЕКЦИЯ 2“ - живопис, скулптура, графика и металопластика на единадесет художници от Р Македония, завършили Националната художествена академия в София. Тази група от млади художници е обединена и сплотена с изложбата „Конекция 2“ през 2012 г. Изложбата ще гостува в Пловдив до 31 май.

Другата локация на събитията за нощта на музеите е Малката базилика. От 18 ч. на 16 май там ученици от НХГ ”Цанко Лавренов” ще открият изложбата „Античният дух на Пловдив“, в която ще представят свои мозаични пана с мотиви, достъпни за съвременната публика. В работилницата за мозайки любопитните посетители ще могат да се потопят в нелесния процес на реденето на малките камъчета и с малко повече въображение ще се пренесат във времето на античния Филипопол. По-късно, от 20 ч., вокална формация с диригент Станимира Манолова ще зарадва публиката с концерта „ВЕЧЕРНА СЕРЕНАДА“ от две части - „Преди залез“ и „След залез“, като символичният вододел между двете части на концерта е залезът на слънцето в Пловдив в 20.30 ч.


Автор:
ОИ ”Старинен Пловдив”
Публикация:
14.05.2015 г. 17:51
Посетено:
1300
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/21431-starinen-plovdiv-ochakva-posetiteli-v-evropeyskata-nosht-na-muzeite