Празници / фестивали

Европейска нощ на музеите в Националния етнографски музей

Нощ на музеите – 16 май 2015 г.

Европейска нощ на музеите в Националния етнографски музей


◊ ПРОГРАМА

Нощ на музеите – 16 май 2015 г.

Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН
ул. "Московска" 6А

• 18:00 Откриване на изложба „Пастирската дърворезба в Средногорието (куратор Е. Водинчар, екип: В. Лазаров, В. Гюрова, Д. Попова, А. Тонев).
Кои са народните майстори овчари, какво знаем за тях и тяхното светоусещане? Изложбата търси отговор на тези въпроси, като се опитва да разчете техния майсторлък – пастирската дърворезба, с нейните особености откъм материал, форма, техника и орнаментика.
Пастирската дърворезба от Средногорието се простира върху най-различни предмети от бита на българина. Хурки, овчарски чашки, лъжици, солници, лъжичници, просфори, куки, столчета, геги, кобилици, ракли, хомоти – това е само една малка част от многобройните предмети, дело и творчество на пастирите дърворезбари.
В откриването ще участват децата от Танцов ансамбъл „Бъдниче“ към Националния дворец на децата с художествен ръководител Марина Банкова-Рашкова и музикален ръководител Марек Дяков, които ще изпълнят „Северняшки игри“ и „Кукуница“.

18:30 Изпълнение на народни песни от различни региони от група „Българска песен“ с ръководител Мария Александрова към НЧ „Бачо Киро – 1945″, град София

19:00 Изпълнение на традиционни шопски песни от певците Димитър Лукарски и Момчил Чалъков

19:30 Демонстрация на тъкане на чипровски килими

20:00 Изпълнения на Представителният военен духов оркестър на Сухопътните войски в градинката зад Княжеския дворец

21:00 Изпълнения на група за автентичен и съвременен фолклор „Гром падина“

19:00-23:00 „Традиционна култура от селото и града. Образи“ – прожекция на фотографии от края на ХІХ и началото на ХХ век от богатата колекция на Народописния архив.


Зала № 19

Прожекция на етнографски филми и материали на тема: Пролетно-лятна обредност
(19:00-23:00 ч.)

19:30 „Предой в с. Славейно, Смолянско.“ (30 мин.)
Представено е традиционно издояване и измерване на млякото, съпроводено с курбан, което се прави на 21 май – празника на Св. св. Константин и Елена.
Филмът е заснет през 1999 г. от екип на Лайпцигския музей Дитер и Инге Зайверт с участието на В. Лазаров.

20:00 „Буенец”. Момински празник на Лазаровден.
На Великден в Старо село, Силистренско. (10 мин.)
Филмът представя празнуване на Лазаровден и Великден в Старо село, Силистренско. Обичаят „Буенец” от Старо село, Силистренско, е вписан в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство през 2014 г.
Видео: НЧ „Възраждане-1940”, с. Старо село, обл. Силистра

20:30 „Гергьовден при гораните в Албания” (30 мин.)
Филмът представя областта Гора, разположена между планините Шар, Кораб и Коритник, на териториите на днешните републики Косово, Албания и Македония, и по-конкретно албанската част на областта – селата Шищавец и Борье. Обект на филма е празнуването на Гергьовден, който е особено важен празник за гораните – това е краят на зимата, началото на новия живот за природата, около Гергьовден се прибират и гурбетчиите.
Филмът е изработен през 2012 г. от реж. Е. Минкова и В. Тончева от теренно заснети материали (В. Тончева) на Гергьовден през 2010 и 2012 г. по проект „Културно-историческо и езиково наследство на „съседна” България” с ръководител доц. д-р В. Гешев (СУ „Св. Кл. Охридски”), финансиран от НФ „Научни изследвания” – МОМН (DVU01/0426)

21:00 Хъдрелез – алиански карнавални игри от село Бисерци, Разградско (10 мин.)
Най-светлият алиански празник Хъдрелез символизира началото на възраждащата се природа. Чества се на 6 май, когато се изпраща зимата и се посреща лятото. Празникът води началото си от двамата светци Хъдър (Хъзър), покровител на сушата, и Илияз – на моретата. Техните имена са в основата на наименованието „Хъдрелез”.
Особено атрактивна и наситена със символика е частта от празника, наречена „Кър ат” – „Белият кон”, която представлява карнавал. Маскираните като конници са жени. Цялото празнично шествие обикаля селото и докосва с пръчки всеки срещнат. Някои хора даряват пари за здраве. Специално се посещават домовете, където има болни хора. След като обиколят селото, жените се връщат на мегдана, където всички се включват в празника.
Обичаят „Хъдрелез” от с. Бисерци, Разградско, е вписан в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство през 2014 г.
Видео: НЧ „Стефан Караджа - 1928”, с. Бисерци, обл. Разград.

21:30 Нестинарството: послание от миналото. Панагирът на св. св. Константин и Елена в село Българи. (10 мин. – английски език).
Нестинарството се практикува в района на Странджа, в деня на св. св. Константин и Елена, на 3 юни (21 май нов стил). В село Българи, област Бургас, всяка година се провежда местен събор – панагир, по време на който се изпълняват нестинарски игри.
Филм на Министерство на културата на Република България, с който нестинарството е вписано в Световната представителна листа на нематериалното културно наследство на човечеството (2009). Филмът е изработен от: Мила Сантова, Явор Бобев, Бочо Бочев, Стоян Бобев, Стоян Чилингирян.

22:00 Празнуване на св. Дух в с. Горни Богров, Софийско (10 мин).
Празнуването на св. Дух, или „Русалска невеста”, се провежда на петдесетия ден след Великден, когато се прави курбан на параклиса „Св. Троица” в с. Горни Богров, Софийско. Събират се хора от всички махали на селището. Празникът започва с тържествена църковна служба. Прави се водосвет, освещават се обредните хлябове и курбана. Момите от различните махали изработват своя кукла „Русалска невеста”, която довеждат на параклиса. Обредът се осъществява последователно в различни селищни пространства – в дома на момите, на параклиса „Св. Троица”, на селската чешма. За първи път куклите се извеждат на „Св. Троица” в понеделник – първия ден от русалската седмица, когато се прави общоселски курбан. Там момите играят с куклите на хорото. По-късно през деня, а и през следващите дни  от Русаля, куклите се водят на чешмата. Там момите повеждат хоро, което е съпроводено с различни обредни действия за здраве и берекет.
Видео: НЧ „Мироско Райчев”, с. Горни Богров, Софийско

22:30 Спасовден в село Кладница, Пернишко (10 мин.)
На Възнесение Господне, или Спасовден, в с. Кладница, Пернишко се прави курбан на място, където е имало вековно дъбово дърво. В празничната лития хората се отправят към нивите, където с песни и молитви се благославят посевите. След това всички се завръщат при вековния дъб, където за здраве се благославя донесеният от вкъщи хляб и се раздава курбан.
Видео: Милена Любенова, 02.06.2011 г. (Спасовден). Материалът е документиран по време на теренна работа, реализирана в рамките на проект „Свети места в София и Софийско: наративни традиции и поклоннически практики“ (ръководител – проф. Албена Георгиева).


Автор:
ИЕФЕМ - БАН
Публикация:
14.05.2015 г. 14:32
Етикети:
програмаИЕФЕМ БАН
Нощ на музеите 2015
Посетено:
1525
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/21429-evropeyska-nosht-na-muzeite-v-natsionalniya-etnografski-muzey