Празници / фестивали

XVII Национален фестивал на детската книга в Сливен (11-13 май 2015 г.)

60 години Сливенска регионална библиотека „Сава Доброплодни”

◊ СЪБИТИЕТО

XVII  Национален фестивал на детската книга в Сливен (11-13 май 2015 г.)

За седемнадесети пореден път градът под Сините скали става гостоприемно средище на детската книга и творчеството в различни жанрове, сбрало малките читатели, автори на творби за тях, издатели, работещи в книжовните центрове на България, участници и гости от страната и чужбина. Инициатор на културното събитие с международно участие е екипът на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” (директор д-р Росица Петрова-Василева), осъществяващ го през май 2015 г. в партньорство с Министерство на културата, община Сливен, Областна администрация, Асоциация „Българска книга”, Държавна агенция за българите в чужбина и водещите „детски издателства” у нас. Инж. Кольо Милев – кмет на община Сливен, е председател на Организационния комитет. Изявата преминава за поредна година под патронажа на вицепреазидента на Република България, г-жа Маргарита Попова.

Организаторите на културното събитие с национален и международен престиж осмислят няколко основни цели и резултатността от постигането им: „популяризиране творчеството на съвременните български „детски автори”, като едновременно с това съдействат за подобряване на взаимодействието между създателите, илюстраторите, издателите и разпространителите на детски книги; предизвикат дебат и влияние върху издателските политики; налагат нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето и не на последно място - чрез многобройни конкурси и пленери вдъхновяват децата към творчество”.


◊ В ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА

По традиция Националният фестивал на детската книга е „открита сцена” за представяне на разнообразни инициативи, свързани с книгата: и тази година малките почитатели на четенето ще имат срещи с автори, създаващи творчество за тях и представящи тук, на фестивала, новите си творби: Бойко Ламбовски, Михаил Вешим, Красимир Машев, Ванина Божилова, Петя Кукудева, Евгения Танева, Румен Иванчев, Костадин Костадинов, Никола Райков, Весела Фламбурари и Радостина Николова.

Децата ще участват в Националния литературен конкурс „По следите на едно писмо в бутилка” и в Националния пленер за рисунка „Един ден в страната Фантазия”. Предвидено е тържествено отчитане на резултатите от пленерите, както и от IV Национален конкурс за изработване на „театрална кукла” на любим литературен герой.

За малките и възрастните почитатели на изкуствата са предвидени посещения на документални и художествени изложби (на художника Пенко Гелев – носител на наградата за илюстрация „Константин Константинов”, изложба с илюстрации “FOR FANTASY” (Борис Стоилов, Пенко Гелев,  Петър Станимиров, Светлин Велинов), изложба „Театрални кукли на любими литературни герои” и др., базари на книги, концерти, фестивално шествие, представления. Създаденият през миналата година към Регионална библиотека „Сава Доброплодни” Детски приказен театър  представя пиесата „Морско синьо” (по приказката „Пук”) на Валери Петров, във връзка с 95-ата годишнина от рождението на носителя на първата награда за цялостен принос автор.

Едно от важните начинания на Националния фестивал на детската книга в Сливен са организираните „кръгли маси” по актуални проблеми от създаването на книги за деца и четенето, като тази година темата е: „Съвременната  фентъзи литература за деца – между традицията и новите тенденции”. Авторите отчитат противоречивото битие на този жанр у нас и по света и влиянието на няколко фактора в този процес: периодите на интерес и липсата му у читателите, ролята му за създаването на шедьоври в световната литература, увеличаващото се внимание днес от страна на  тийнейджърите и недостатъчното – от литературната критика. Издаден е сборник билингва (на български и английски език ) с докладите и научните съобщения на участващите в научния форум университетски преподаватели, литературни критици, научни работници и библитечни специалисти от България и чужбина.  

През юбилейната за Регионална библиотека „Сава Доброплодни” 2015 г., в рамките на Фестивала са включени специални прояви, посветени на кръглата годишнина от създаването и функционирането, като важно средище - на най-големия книжовен център в Сливенския край. „Библиотеката – моят тайнствен остров на съкровищата” е изложбата с детски рисунки, съпроводена и от представяне на сборника с  наградените литературни творби на  участниците в конкурса; предвидена е „среща на поколенията” и др. На тържествения концерт в голямата зала на театъра сливенци ще се срещнат с изкуството на оперните певци Илина Михайлова и Росен Ненчев, с изпълненията на Нели Рангелова, квартет „Интро” и на Балетната формация при  НУМСИ – Бургас. Организаторите ще зарадват участниците и гостите на града със сувенири.

По време на XVII Национален фестивал на детската книга свои базари за „малките читатели” организират водещи издателства в книгоиздаването за деца: (“Хермес”, „Жанет-45”, „Посоки”, „Фют”, „Персей”, „Кръгозор” и др. Театрални къщи и формации  представят новите си представления за деца: „Мариета и Марионета”, Театър „Весел” и др. С интерес се очаква и тържественият концерт-спектакъл в  Драматичния театър (с водещи Руслан Мъйнов и Александра Сърчаджиева и участие на млади певци от градове в страната),  където организаторите по традиция връчват престижната награда „Константин Константинов”, в категориите „за цялостен принос”, „автор”, „илюстратор” и „издателство”. В зрелищния карнавал, провеждан с участието на мажоретни състави от гр. Поморие и сливенски училища, се очаква участие на над 300 деца от Сливен и страната.

Мащабната културна изява, посветена на детската книга и четенето, ще бъде закрита на 13 май с концерт в Драматичен театър „Стефан Киров”.



Автор:
Иванка Денева
Публикация:
11.05.2015 г. 13:26
Етикети:
литература за децаСливенфестивалдетски книги
XVII Национален фестивал на детската книга
Посетено:
1353
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/21398-xvii-natsionalen-festival-na-detskata-kniga-v-sliven-11-13-may-2015-g