Празници / фестивали

Първо издание на Националния фестивал за народни хора и танци "Танцувай с Пагане" в град Кубрат

Заповядайте при нас на 13 юни

Първо издание на Националния фестивал за народни хора  и танци "Танцувай с Пагане" в град Кубрат


◊ СЪБИТИЕТО

В град Кубрат на 13 юни 2015 ще се състои стартовото издание на Национален Фестивал за хора и танци "Танцувай с Пагане".

Домакин е Народно читалище "Св. св. Кирил и Методий". Своето участие желаещите можеха да заявят до 30.04.2015. Участието не изисква заплащане на такса.

Истинско удоволствие и щастие за все по-бързо намаляващия български народ е желанието да се съхранят традициите и културата на Родината, българщината и повика на българския дух през вековете, а какъв по-добър начин има от този това да стане чрез кръшните и китни наши хора? Подобни инициативи не са рядкост през последните години. Сходни фестивали се провеждат в град Пазарджик - Национален фестивал за народни хора “Тракийска броеница”, Национален фестивал за народни хора “Хоро се вие, извива” – в столицата, чието девето издание приключи наскоро, “Любимото ми хорце” – град Плевен, също с първо издание, ‘На хорото под Тепето’, който се провежда в Пловдив.


◊ ОЩЕ ЗА ФЕСТИВАЛА

Град Кубрат не за първи път е домакин на такива прояви. През годините Народно читалище "Св. св. Кирил и Методий" е организирало много такива събития с участие на фолклорни състави от Румъния, Македония, Сърбия, Турция и Молдова, но те не са имали официален и състезателен характер, а са били по-скоро фолклорни надигравания.

Целта на фестивала е да популяризира и съхранява българския танцов фолклор. Право на участие имат всички клубове, групи и формации за любители от страната, изучаващи български народни хора. Няма възрастови ограничения за желаещите да участват.  "Танцувай с Пагане" не е от конкурсно естество.  

Организатори на фолклорния фестивал са Община Кубрат, НЧ „Св. св. Кирил и Методий - 1891” и Танцова фолклорна формация “Пагане”.

С пожелание фестивалът да се превърне в традиционен и ежегоден ви каним да присъствате и участвате на 13 юни в слънчевия град с името на хан Кубрат.


. За повече информация посетете официалната страница на Кубрат във фейсбук

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=821612697910707&id=302260029845979-

За контакти:тел: 0848 / 72326

GSM: 0895342260, 0879404391 – Гинка Денчева

E-mail: chitalishte.kubrat@abv.bg


Автор:
Дариана Генезис
Публикация:
08.05.2015 г. 19:35
Етикети:
фолклорфестивал
Танцувай с Пагане
народни хора и танци
Град Кубрат
Посетено:
1714
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/21383-parvo-izdanie-na-natsionalniya-festival-za-narodni-hora-i-tantsi-tantsuvay-s-pagane-v-grad-kubrat