Празници / фестивали

Национална библиотечна седмица "Библиотеките – привлекателно място за учене през целия живот”

За десета поредна година Регионална библиотека „Любен Каравелов” - Русе се включва в инициативата

◊ СЪБИТИЕТО

Национална библиотечна седмица
„Библиотеките – привлекателно място за учене през целия живот”


За десета поредна година Регионална библиотека „Любен Каравелов” - Русе се включва в инициираната от Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) Национална библиотечна седмица. През тази година темата на кампанията е „Библиотеките – привлекателно място за учене през целия живот”. Тя ще се проведе в рамките на проекта на ББИА „Библиотеките – вдъхновение и учене през целия живот за всички“, спечелен към Програма Public Libraries 2020.

Кампанията има за цел да изгради разбиране и убеденост сред политиците и местните власти за ролята на библиотеките в ученето през целия живот като демонстрира добри библиотечни практики, да утвърди мястото на библиотеките в постигането целите на Националната стратегия за учене през целия живот в периода 2014-2020 г., също така да осигури по-добро финансиране на библиотеките като създаде устойчиви партньорски мрежи за ученето през целия живот и  да спечели широка обществена подкрепа и съпричастност за библиотеките.

Националната библиотечна седмица в Русенската библиотека ще се проведе от 11 до 16 май 2015. През този период са обявени Дни без глоби, а през първия ден от седмицата – 11 май, когато се отбелязва Професионалният празник на библиотекаря, ще се издават безплатни читателски карти.

Посланици на Регионална библиотека „Любен Каравелов” по време на Националната библиотечна седмица ще бъдат евродепутатът Мария Габриел, Иван Гранитски - Директор на издателство „Захарий Стоянов“, проф. Васил Пенчев - Председател на Общински съвет - Русе, Дивна Станчева и Николай Димитров - възпитаници на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ - Русе.


◊ ПРОГРАМА

Национална библиотечна седмица
„Библиотеките – привлекателно място за учене през целия живот”

. 11-16 май – Дни без глоби.

. 12 май, 17.00 ч. – Конкурс-рецитация на руска поезия „Пусть всегда будет солнце”.

. 13 май, 10.00 ч. – Регионална кръгла маса ”Библиотеката – привлекателен център за учене през целия живот”.

Награждаване на отличените участници в конкурса „Времето на парите и духовността”.

. 13 май, 18.00 ч. – Нощ на литературата 2015.

. 14 май, 17.30 ч. – Патриотичен семинар „Русофили и русофоби в българската история“. Лектор: акад. проф. д-р Григор Велев, председател на Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ).

. 15 май, 13.00 ч. – Семинар „Oxford Teacher's Day – Русе”.

. 16 май, 17.30-24.00 ч. – Нощ в Библиотеката.




Автор:
РБ "Любен Каравелов" - Русе
Публикация:
07.05.2015 г. 15:21
Посетено:
1113
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/21366-natsionalna-bibliotechna-sedmitsa-bibliotekite-privlekatelno-myasto-za-uchene-prez-tseliya-zhivot