Празници / фестивали

Нощ на литературата 2015 във Велико Търново

Нощ на литературата 2015 във Велико Търново


◊ СЪБИТИЕТО

На 13 май 2015 г. за четвърти път България отбелязва литературната инициатива Нощ на литературата. Чешкият център е инициатор и главен организатор на събитието. Градовете, които ще се включат в Нощ на литературата 2015, са: Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен. Литературният хепънинг се осъществява благодарение на подкрепата на местните общини, културни организации и сдружения, библиотеки, галерии и др. В инициативата се включват като партньори и културните институти и посолства на страните членки на ЕС в България (EUNIC България), от Руски културно-информационен център, Културният информационен център на Р. Македония, Представителството на Европейската комисия в България, сдружението „София: Поетики“ и Фондация „Детски книги“. Медийни партньори на събитието са Българското национално радио и сайтовете „Аз чета“ (www.azcheta.com) и „Пейка“ (www.Peika.bg).

Във Велико Търново инициативата ще протече в:

. Регионална народна библиотека „П. Р. Славейков“ (ул. „Иванка Ботева“ 2) – 18.00-21.00 ч.;
. Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ – Конферентна зала (ул. „Р. Михайлов“ 2) – 17.00-19.00 ч.;
. Филиал на РНБ „П. Р. Славейков“ – кв. „Бузлуджа“ (ул. „Деню Чоканов“ 8) – 17.30-19.30 ч.


В четенията ще се включат изявени български поети и писатели от В. Търново и научни дейци и студенти от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, творци от литературния клуб „Н. Й. Вапцаров“ към Военния клуб и любители на литературата и ученици от елитни великотърновски гимназии.



В тазгодишната инициатива участват: Австрийско посолство, Британски съвет, Гьоте-институт, Европейска комисия, Институт Сервантес, Културно-информационен център на Република Македония, Полски институт, Руски културно-информационен център, Фестивал „София: Поетики“, Унгарски културен институт, Чешки център, Детски книги: „Бисерче вълшебно“ – национална годишна награда за най-добра детска книга, чието жури са самите деца.

Международното литературно събитие Нощ на литературата е начин да се запознаете по нетрадиционен начин с най-добрите заглавия и автори от преводната съвременна европейска литература.

Организатори: Чешки център, Община Велико Търново, РНБ „П. Р. Славейков“


Автор:
Организаторите
Публикация:
05.05.2015 г. 17:22
Посетено:
1470
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/21361-nosht-na-literaturata-2015-vav-veliko-tarnovo