Празници / фестивали

Х юбилейна Национална библиотечна седмица "Библиотеките – вдъхновение и учене през целия живот за всички"

11-15 май 2015 г.

Х юбилейна Национална библиотечна седмица "Библиотеките – вдъхновение и учене през целия живот за всички"


◊ ПРОГРАМА В НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ

100 минути с български стандарти
11 май, начален час: 14.30 ч., компютърен център I

По време на открития семинар изпълнителният директор на Български институт за стандартизация (БИС), г-жа Ирен Дабижева ще представи колекцията от български стандарти, създадена в помощ на обучението в НБУ.
Гл. ас. д-р Полина Михова, гл. ас. д-р Незабравка Стефанова Попова-Недялкова и доц. д-р Красимир Йорданов, преподаватели от НБУ, ще споделят своя опит от работата със стандартите.

Полезни техники за търсене и възможности за развитие на колекцията ще предложи Силвана Попова, библиотекар, отдел „Библиотечни и информационни услуги“.

Вход свободен! Необходима е регистрация.


Пътуващи сандъчета с книги за деца
11 май, 15:00 ч., Откриване на Национална библиотечна седмица, зала „Средец“, хотел Балкан“, гр. София

Библиотеката на Нов български университет дарява 39 книги за деца от най-ранна до юношеска възраст на Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА). Детските книги ще участват в инициативата „Пътуващи сандъчета”. Чрез нея НБУ ще насърчи четенето на деца от училищни, читалищни, общински и регионални библиотеки. Книгите са избрани от номинираните издания за наградата “Бисерче вълшебно” в категории “Откриватели” (6-8 г.), “Мечтатели” (9-11 г.), “Майстори” (12-15 г.) на сайта „Детски книги“ (detskiknigi.com).


Предложи книга
12-31 май, сайт и социални мрежи

Библиотеката ще публикува анкета „Предложи книга“, в която всеки желаещ, може да препоръча заглавия, с цел обогатяване на библиотечните колекции.


100 минути с електронен ресурс „Emerald Management Plus“
12 май, начален час: 11.00 ч., зала за екипна работа

Базата данни предоставя достъп до качествени рецензирани изследвания, включени в 250 списания в почти всички дисциплини за управление. Ако вземете участие в представянето на електронния ресурс ще се научите бързо да намирате информацията, да работите ефективно с цитирането и да управлявате свой профил в платформата.

Вход свободен! Необходима е регистрация.


100 минути с електронен ресурс „PressReader“
13 май, начален час: 11.00 ч., зала за екипна работа  

„PressReader“ е създаден като онлайн и мобилен цифров павилион, осигуряващ достъп до пълно съдържание на местни, национални и международни вестници, а също и на популярни списания. Предлага 3000 заглавия на 60 езика, включително български. Ползват се 30 милиона потребители от цял свят, повече от 15000 институции като библиотеки, университети, бизнес организации, летища и хотели.

Вход свободен! Необходима е регистрация.
 

Университетска библиотека за ученици
13 май, начален час: 14.00 ч., зала за екипна работа

Среща на библиотекари от Нов български университет с колеги, работещи в сферата на средното образование. Програмата включва:

  • Представяне на библиотеката на НБУ и възможностите за ползване от ученици и учители. Колекция „Библиотека за ученика“.
  • Предоставяне на издания на НБУ за училищните библиотеки.
  • Запознаване с ваканционна работилница за ученици „Играя и зная“.

Входът е свободен, но е необходима регистрация най-късно до 10 май 2015 г.

 

100 минути с платформа на „EBSCO Information Services“
14 май, начален час: 10.30 ч., семинарна зала

По време на открития семинар ще бъде демонстрирана платформата EBSCOhost с възможностите за едновременна работа във всички нейни бази данни. Ще бъдат показани различни методи за търсене на научна информация, както и начини за извличане и филтриране на получените резултати. Автори и редактори на академични списания ще научат за възможностите за индексиране и рефериране в базите данни на „EBSCO Information Services“.

Вход свободен! Необходима е регистрация.


100 минути с е-ресурс за туризъм, спорт и култура
15 май, начален час: 14.30 ч., зала за екипна работа 


Семинарът ще акцентира върху електронен ресурс „Leisure and Tourism” на международната организация CABI. Базата данни е многоезична и съдържа повече от 4000 пълнотекстови документа, сред които статии от списания, материали от конференции и доклади, над 2000 глави от книги и 140 000 библиографски записи по теми, обхващащи отделните видове туризъм (културен, селски, религиозен, спортен и т.н.), както и всички аспекти на туризма, като политики, управление, отдих и възстановяване, изкуства, култура и забавления, организиране и управление на събития, спорт, ландшафт, екотуризъм, обновяване на градската среда и културното наследство и други. Включени са документи и на български език.

Вход свободен! Необходима е регистрация.

Безплатен абонамент за услугата „Моите списания“
15 май, час: 9.00-16.30 ч. 

Открита телефонна линия 02/8110296 за безплатен абонамент на услугата „Моите списания“. Всеки, който се обади, може да заяви получаването на съдържания на български и чужди списания по имейл. Услугата осигурява на преподаватели, изследователи, студенти, информационни специалисти и експерти привилегията своевременно да се информират за новостите в дадена научна област.

Библиотеката на НБУ предлага повече от 260 заглавия периодични издания.

Автор:
НБУ Библиотека
Публикация:
04.05.2015 г. 15:44
Посетено:
1256
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/21346-h-yubileyna-natsionalna-bibliotechna-sedmitsa-bibliotekite-vdahnovenie-i-uchene-prez-tseliya-zhivot-za-vsichki