Празници / фестивали

Прояви в Сливен за Международния ден на книгата и авторското право

Разнообразна празнична програма

По традиция инициатор и организатор е най-голямото книжовно средище в града под Сините скали – Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, привлякла различни възрастови групи почитатели на книгата и активността на сливенските учебни заведения. 

Един от основните акценти в програмата е честването на 95-годишнината от рождението на поета, писателя,  драматурга  и преводача Валери Петров, която бе отбелязана в редица училища с интересни начинания: открит урок в Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов”, литературен маратон, паралелно провеждащ се в библиотеката и в училищна среда с изявено отношение към четенето и книгата (в основните училища „Христо Ботев”, „Д-р Иван Селимински” и „Елисавета Багряна”, както и в СОУ „П. К. Яворов”). До произведението на видния български автор на „Пет приказки” ще се докоснат, участвайки в маратона в продължение на час, повече от 300 участници. Интересен е и ракурсът на открития урок на „хуманитарите”: „Валери Петров – любимец на поколенията”.          

С моменти из живота и творчеството на патрона на Дванадесето училище „Елисавета Багряна” се съпричастиха третокласниците, с презентацията: „За вас, деца любими!”, както и с рецитал по стихове на голямата родна поетеса.

Творчески е подходът за отбелязване на Международния ден на книгата и авторското право от служителите в Чуждоезиковия център на Регионалната библиотека и учащите в Гимназията с преподаване на чужди езици „Захарий Стоянов”: с подготвената прожекция на биографичен филм за писателката Джейн Остин и с драматизация на откъси от творби на Оскар Уайлд.

 Сливен е един от градовете, включени от ИК „Хермес” и писателя Емил Андреев (създател на „Ломски разкази”, „Късен сецесион”, „Стъклената река”, „Проклятието на жабата”, „Лудият Лука”) при провеждане на „националното литературно турне” за представяне на новата му творба „Боби Блажения и Другия  американец” („Хермес”, 2015 г.) Проявата ще възрадва ценителите на българската книга при срещата с утвърдения  автор, успешно изявяващ се и като киносценарист.

Международният ден на книгата и авторското право в Сливен бе отбелязан и с инициативата на „отворените врати” в Регионалната библиотека и чрез запознаване с дейността на различните й отдели. Информационните възможности на книжовния център са представени в интересни презентации, подготвени различни видове викторини, състезания и други дейности.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
23.04.2015 г. 14:42
Посетено:
1029
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/21275-proyavi-v-sliven-za-mezhdunarodniya-den-na-knigata-i-avtorskoto-pravo