Празници / фестивали

Денят Сервантес. Пет века от изданието на втората част на романа "Дон Кихот"

Международно четене на романа "Дон Кихот" на испански език

Денят Сервантес. Пет века от изданието на втората част на романа "Дон Кихот"


◊ СЪБИТИЕТО

На 24 април от 10 ч. Институт Серванес София ще се включи в международното четене на романа "Дон Кихот" като организатор на инициативата в София. Всяка година четенето се организира от Кръга по изящни изкуства в Мадрид. Чрез видеоконферентна връзка любителите на творбите на Сервантес по цял свят, изчитат романа в продължение на няколко дни.

Литературното четене в София ще открие актрисата Силвия Петкова. „Дон Кихот“ ще четат и посланикът на Кралство Испания, Н. Пр. Хосе Луис Тапия, посланикът на Куба Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе, представители на посолствата на ибероамериканските страни, министерството на образованието, университетски преподаватели, учители по испански език, журналисти. 

Поводът е Международния ден на книгата и Денят Сервантес, 23 април. Тази година отбелязваме пет века от изданието на втората част на романа „Дон Кихот”. Творбата на Мигел де Сервантес често е определяна като най-известният испански роман. Написан е през 1605 г., оригиналът му се състои от 126 глави и има близо 1000 страници.

Световният ден на книгата и авторското право се отбелязва по решение на ЮНЕСКО от ноември 1995 г. в над 100 страни по света. 23 април е дата на смъртта на Уилям Шекспир (1564-1616), Мигел де Сервантес (1547-1616) и Гарсиласо де ла Вега (1539-1616). Отбелязването на Деня на книгата започва от Каталуния, където средновековната традиция повелявала на 23.04. (денят на Св. Георги) мъжете да подаряват роза на любимите си, а те в замяна да им подаряват книга. На този ден испанците отдават почит на писателя Мигел де Сервантес. 

- Начало: 10.00 ч.
- Видеоконферентна връзка с Кръга по изящни изкуства в Мадрид в 12.00 ч.



По повод годишнината LiterNet & Книжен пазар ви предлагат:
. "Дон Кихот де ла Манча" - в различни издания, езици, варианти - в Книжен пазар.
. "Пратеникът на Матея" от Михаел Стомин - една неподражаема пародия на пародията на Сервантес.



Автор:
Институт Сервантес София
Публикация:
22.04.2015 г. 16:31
Посетено:
1909
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/21267-denyat-servantes-pet-veka-ot-izdanieto-na-vtorata-chast-na-romana-don-kihot