Празници / фестивали

Честване на Международния ден на книгата и авторското право в УниБИТ

В програмата за 2015 година са включени разнообразни събития

◊ ПОКАНА

За пета поредна година Университетът по библиотекознание и информационни технологии организира честване на Международния ден на книгата и авторското право – 23 април.

В програмата за 2015 година са включени събития от различен характер:

22.04.2015 г. от 10 ч., зала „Тържествена“, УниБИТ

– Представяне на филм за петгодишнината от честванията на 23 април в УниБИТ. Научен форум „Изкуството на книгата. Книгата и изкуствата” с участието на директора на Националния център за книгата към НДК Светлозар Желев, на представители на Асоциация „Българска книга“, на художника Емил Вълев, на писателя Иво Андровски, Спаска Тарандова от Глобални библиотеки, на Пeтрана Петрова от сайта „Аз чета“), на Емилия Миразчийска от издателство Scalino и др.


23.04.2015 г. от 10 ч., зала „Тържествена“, УниБИТ:

– Кръгла маса „Изкуството на книгата. Книгата и изкуствата” с участието на представители на различните изкуства – писатели, режисьори, архитекти, художници, музиканти, композитори и др. Със специалното участие на флейтистката Мила Павлова (артистичен директор, инициатор и организатор на Международния музикален фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”)

–  Награждаване с наградата Homo Legens за личност или организация с принос в развитието на духовността и стимулиране на четенето.

–  Награждаване победителите от конкурс за студентски есета на тема "Viva Книга";

–  Награждаване победителите от конкурс за студентски плакати, посветени на 23 април - "Viva Книга";

–  Представяне на изложба „Книги отвъд книгите“;

–  Студентска научна сесия „През погледа на търсещите“;

–  Инициативата „Подари книга на приятел за 23-ти април“.


На 23 април екип от УниБИТ ще открие изложба от детски рисунки, посветени на Книгата (на Деня на детската книга – 2 април и на Международния ден на книгата и авторското право – 23 април) в Детско-юношеския отдел на Столична библиотека. Рисунките са на четвъртокласници от 22 СОУ "Г. С. Раковски" и на второкласници от 54 СОУ "Св. Иван Рилски".


На 24 април 2015 г. доц. д-р Любомира Парижкова (като член на Управителния съвет по Акция № IS1410) ще участва в първата среща по програма COST в Брюксел по проект, занимаващ се с дигиталната грамотност при малки деца "The Digital Literacy and Multimodal Practices of Young Children".

Ръководител на проекта "Изследване на въздействието на изкуствата върху книгата и на книгата върху изкуствата" (2015) е доц. д-р Любомира Парижкова.

Допълнителна информация: доц. д-р Любомира Парижкова, dr.parijkova@abv.bg



Автор:
Организаторите
Публикация:
21.04.2015 г. 12:58
Посетено:
1271
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/21256-chestvane-na-mezhdunarodniya-den-na-knigata-i-avtorskoto-pravo-v-unibit