Празници / фестивали

Чешки ден в Пловдив

Представяне на най-новите издания на Бохемия клуб, изложба на Петр Йедличка, концерт по повод 125 години от рождението на Бохуслав Мартину

Чешки ден в Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

На 17 април Чешкият център съвместно с Община Пловдив организира Чешки ден в Пловдив.

В програмата са включени: представяне на най-новите издания на Бохемия клуб, откриване на изложба „Живопис и скулптура“ в присъствието на художника Петр Йедличка и концерт по повод 125 години от рождението на Бохуслав Мартину. Като съпътстващи събития, в два поредни дни 15 и 16 април, са включени прожекциите на четирисерийния документалния филм „Забележителни следи - България“. На събитието ще присъства директорът на Чешкия център г-жа Катерина Хуртаева и представители на посолството на ЧР в България.


Програмата на 17 април:

. 15 часа, ПУ „Паисий Хилендарски“ - представяне на най-новите заглавия на Бохемия клуб

. 17.30 часа, Дом на културата „Борис Христов“ - откриване на изложбата „Живопис и скулптура“ на Петр Йедличка

. 18 часа, Дом на културата „Борис Христов“ - концерт творби на Мартину в изпълнение на Борис Джинов (виолончело) и проф. Богдана Попова (пиано)


Съпътстваща програма:

. 16 април, 18 ч., Дом на културата „Борис Христов“ – сериите „Семейство Прошек“ и „Адолф Вацлав Коларж“ от филма „Забележителни следи“

. 17 април, 18 ч., Дом на културата „Борис Христов“ – сериите „Йозеф Вацлав Шнитер“ и „През Шипка до Варна“ от филма „Забележителни следи“


Входът за събитията е свободен!

* * *


Петр Йедличка е абсолвент на Средното училище за приложни изкуства в Бърно (1968-1972), но и на Националната художествена академия в София (1973-1978). 


„Творбата на Йедличка е постоянен, безкраен и развиващ се процес, което е видно от най-новите му изображения на човешки лица, които със своята цветна редукция и почерк, напомнящ праисторически макаронически рисунки, изключително се отличават от досегашните му неща.


Забележителната многостранна и задълбочена работа, израстваща от неговата субективна ескалираща визия и изживяната реалност, както и от неизчерпаемата творческа енергия, която е предпоставка за успешно развитие, го подреждат към забележителните личности на нашето съвременно изкуство, където той има своето незаменимо място.“ (Иржина Хокеова)

 


Забележителни следи – България


Великолепният тандем – артистът и архитект Давид Вавра и режисьорът Радован Липус стават популярни с цикъла от документални филми „Забележителни градове“, който има голям успех след излъчването си по Чешката телевизия.


В 66 епизода те отбелязват архитектурните бисери в Чешката република. Продължение на тази идея е проектът „Забележителни следи“, проследяващ историята на чешки архитекти и съдбата на обектите им в чужбина. След заснемането на епизоди в Босна и Херцеговина, Словения и Япония, екипът се отправя към България, където успява да снима четирисериен цикъл за известните имена на Прошек, Либор Байер, братята Шкорпил , Шнитер, А. Коларж и редица други.

 


Автор:
Силвия Дерибеева, Чешки център
Публикация:
14.04.2015 г. 16:48
Посетено:
1610
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/21203-cheshki-den-v-plovdiv