Празници / фестивали

Детска нощ в Библиотеката - „Приказката на моя живот“

Посветена на Ханс Кристиан Андерсен, чиято 210-годишнина отбелязваме на 2 април - Международния ден на детската книга

Детска нощ в Библиотеката - „Приказката на моя живот“


◊ СЪБИТИЕТО

На 27 март, петък, от 18.00 ч. в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ - Русе започва Детската нощ в Библиотеката - „Приказката на моя живот“. Събитието се организира в навечерието на  Международния ден на детската книга и изкуствата за деца, обявен по повод рождението на Ханс Кристиян Андерсен.

Тази година инициативата се реализира в партньорство с русенския клуб „Мечтание“. 15 деца от различни русенски училища ще преживеят едно вълнуващо пътешествие в различни държави, по време на което ще се срещнат с любими приказни герои. Чрез едно среднощно забавление, изпълнено с много игри и образователни задачи, децата ще се запознаят с новите възможности на съвременната библиотека не само като място за четене, а и като място за развлечение и неформално образование.

Детската нощ „Приказката на моя живот“ се реализира с подкрепата на русенски фирми.

„Нощ на Андерсен“ е форма на насърчаване на четенето сред децата от най-ранна възраст. Целта на инициативата, която ще се проведе тази година за петнадесети път, едновременно на много места по света, е да провокира у децата интереса и любовта към книгите по атрактивен и забавен за участниците начин.

В четиринадесетата Нощ на Андерсен през 2014 година са участвали 81 559 деца и възрастни. Събитието е проведено на 1397 места в 16 страни от цял свят. Традиционно в него участват Словакия, Полша, Чехия, а в последните години се включват и страни като България, Кения, Гърция, САЩ, Австралия, Испания, Великобритания, Словения и др. 

В България за първи път „Приказна детска нощ“ е организирана през 2013 година от Регионална библиотека “Любен Каравелов“ - Русе. През 2015 година в Русенската библиотека ще се проведе третото поред издание в България на тази инициатива, под надслов „Приказката на моя живот“. Тя е посветена на Ханс Кристиан Андерсен, чиято 210-годишнина отбелязваме на 2 април - Международния ден на детската книга.Автор: РБ "Любен Каравелов" - Русе
24.03.2015 г. 17:36
Посетено: 2005
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/21081-detska-nosht-v-bibliotekata-prikazkata-na-moya-zhivot