Празници / фестивали

Български филм е големият победител на 19-ия София филм фест

Кино програмата продължава до края на март

Български филм е големият победител на 19-ия София филм фест
На кадъра: режисьорите на "Урок" Кристина Грозева и Петър Вълчанов


◊ ГОЛЕМИЯТ БЪЛГАРСКИ ПОБЕДИТЕЛ

Копродукцията между България и Гърция „Урок“ на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов е големият победител от 19-ия София филм фест тази година. На церемонията, която се проведе на 14 март в Зала 1 на НДК, филмът получи голямата награда „София – град на киното“ за най-добър филм в Международния конкурс.

Освен най-високото фестивално отличие „Урок“ получи също наградата за най-добър български игрален филм, наградата на публиката, наградата на ФИПРЕССИ.

Филмът разказва за гимназиалната учителка Надежда от градче близо до София. Стъписана от това, че неин ученик е извършил кражба, тя е решена да открие престъпника и да го накаже. Тази случка по време на работа рефлектира и в личния й живот. Тя е уведомена, че банката ще й отнеме къщата и ще я пусне на търг заради просрочени плащания по ипотеката. Решена да „изплува“ и да запази дома си, Надежда е готова на всичко, за да намери нужните пари, преди да е станало прекалено късно. Личният и професионалният й живот си противоречат, защото тя пренебрегва всички морални уроци, на които учи децата.

 

◊ КОЙ КАКВО СПЕЧЕЛИ НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Режисьорът от Унгария Габор Рейз получи наградата за режисура за филма си „По необясними причини“.

Немският филм „Млади сме, силни сме“ на режисьора Бурхан Курбани получи специалната награда на журито.

Почетен диплом („Special Mention“) за режисура беше присъден на Андрес Кларион Ранхел за филма му „Илда” (Мексико).

Най-добрият български късометражен филм, носител на традиционната награда „Джеймисън“, е „Гинка“ на режисьора Антония Милчева.

„Special Mention“ в конкурса „Джеймисън“ получи филма „Врагове” (България) на режисьора Христо Симеонов.

Най-добрият документален филм с наградата „Милениум“ е „Образът на мълчанието” (Дания-Финландия-Индонезия-Норвегия-Великобритания) на режисьора Джошуа Опенхаймър. Наградата беше присъдена от международно жури с председател Шон Макалистър (режисьор, Великобритания), Светла Търнин (изпълнителен директор на „Cinema Politica” Network, Канада) и Светослав Драганов (режисьор, България).

Документалното жури присъди и Почетен диплом на филма „Остров на разбитите души” (Хърватска) на режисьора Тиха К. Гудач.

Най-добрият балкански филм е „Следвай гласа ми” (Турция-Франция-Германия) на режисьора Хюсеин Карабей. Наградата присъди международно жури с председател Нана Джорджадзе (режисьор, Грузия), Кафка Яворска (фестивален директор, Полша) и Ситора Алиева (програмен фестивален директор, Русия).

Почетен диплом в балканския конкурс получи филма „Аферим!” (Румъния-България-Чехия-Франция) на режисьора Раду Жуде.

Гилдията на българските кинокритици връчи награда за балкански филм на  „Защо аз?” (Румъния-България-Унгария) на режисьора Тудор Джурджу.

Българските кинокритици присъдиха Почетен диплом на филма „Събирач на трупове” (България) с режисьор Димитър Димитров.

Най-добър филм от Международния конкурс според младежкото жури е „Без граници” (Иран) на режисьора Амирхосеин Асгари.

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
15.03.2015 г. 11:42