Празници / фестивали

Днес награждават най-добрите филми от София филм фест 2015

Представят новия филм на Вим Вендерс "Солта на земята"

Днес награждават най-добрите филми от София филм фест 2015


◊ ЦЕРЕМОНИЯ ПО НАГРАЖДАВАНЕ

Днес, 14 март, от 19 часа в зала 1 на НДК в София ще се състои церемонията по връчване на наградите на София филм фест. Награди ще бъдат присъдени в международния, балканския и документалния конкурс на фестивала, както и в конкурса за българско късометражно кино "Джеймисън".

За музиката на галавечерта ще се грижи грузинската група "Asea Sool".

Фестивалът продължава и в следващите дни до 29 март с допълнителна програма в София, Бургас, Пловдив и Варна.


◊ "СОЛТА НА ЗЕМЯТА"

След тържественото награждаване ще бъде галапрожекцията на "Солта на земята". Режисьорите Вим Вендерс и Жулиано Рибейро Салгадо разказват в документалния филм за известния бразилски фотограф Себастиао Салгадо, чиято камера в продължение на 40 години следи променящия се ритъм на живота по цял свят.


◊ МЕЖДУНАРОДНО ЖУРИ

В годината на 100-годишния юбилей на българското кино председател на журито е българският режисьор Стефан Командарев.

Негови колеги в оценяването на 12-те филма от конкурсната програма и 12-те кандидати за наградата "Джеймисън" ще бъдат заместник-директорът на МФФ Бусан и директор на Азиатския филмов пазар Джей Джеон (Южна Корея), турската продуцентка Зейнеп Атакан („Зимен сън”, „Имало едно време в Анадола” на Нури Билге Джейлан), Леван Когуашвили (Грузия, миналогодишният победител на София филм фест със „Срещи на сляпо”) и директорът на кинофестивала в Рио де Жанейро Илда Сантяго (Бразилия).

Почетен член на журито е украинският режисьор Олег Сенцов, който бе арестуван през май 2014 от федералните служби за сигурност на Руската федерация и все още е в затвор в Москва по обвинение в подкрепа на протестите Евромайдан в Киев, и заради декларираната му позиция срещу анексирането на Крим от Русия.

София филм фест се присъединява към протеста на международната филмова общност, иницииран от Европейската филмова академия, и към фестивали като Венеция, Сан Себастиан, Мотовун и Варшава, които също обявиха Сенцов за почетен член на международното жури.

 


Автор: Момчил Цонев
14.03.2015 г. 14:38
Посетено: 1297
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/21014-dnes-nagrazhdavat-nay-dobrite-filmi-ot-sofiya-film-fest-2015