Празници / фестивали

Четем. Другото не е живот

"Четяща България" в Софийския университет

Четем. Другото не е живот


◊ ЧЕТЯЩИЯТ БЪЛГАРИН

Прагматизъм, самоирония и българофилия струят от профила на “Четящия българин”, изграден от студентите по Книгоиздаване в Софийския университет


Модерно и неконвенционално мислещите студенти от специалността “Книгоиздаване” на Софийския университет си заслужиха приз за “поддържаща роля” в течащата през Страстната седмица Национална кампания “Четяща България”.

Само за два дни – на 17 и 18 април 2006 г. над 40 студенти се подложиха на метода на мозъчната атака и “без гняв и пристрастие” мъдрите им глави създадоха прецедент. По тяхна лична идея, амбицирани и категорично несъгласни с рефрена за “нечетящото поколение”, 20-22 годишните казаха “Не” на повелителното наклонение и на назиданието.

Въображението им се разви по посока на по-различни от тиражиращите се клишета и към по-печеливши според тях послания за стимулиране на четенето у нас. “Преситени сме от заповеди, чувстваме се депресирани от нихилизма, от инерцията на подценяването и дори от социологическите манипулации” – споделят студентите. И желаят да се чуе тяхното: “Ние четем! Другите да му мислят.”

И все пак. Ако склонността към четене ни беше вродена, като жаждата например, грижата за нейното поддържане би отпаднала. Но тъй като контактуването с книгите е изкуствено придобито умение, вероятно най-мъчното от всички, то се нуждае и от подклаждане, и от облагородяване, и от възнаграждаване.

С тази мисъл в главите бъдещите книгоиздатели настървено предлагаха свои версии за “национално адекватно” мото, девиз или лого на своя проект за “Българинът, който знае защо чете” или просто за една “Българска година на четенето”.

Студентите по книгоиздаване показаха и стратегическо мислене. Те са непреклонни в тезата си, че по пътя на книгата звеното, което „издиша” не е нито издателят, нито разпространителят, нито библиотеката, а читателят. Без него всички други са загубени. Затова предлагат нещо радикално: да се обявява премия за „Читател на годината” или да се връчва орден „За заслуги към четенето” (идеята е на американският професор Михаил Епщайн от университета Емъри в Атланта).


◊ МЪДРИ МИСЛИ

Сред най-адекватните за нас, българите, мотиви за поддържане на тръпката за четене се откроиха:

"3 в 1” –  от нас държавата и книгите, от вас – само четенето. (Диана Георгиева)

У нас да се чете е традиция. Ти българин ли беше? (Диана Георгиева)

Колко книги се побират в една България? Колко Българии се побират в една книга? Колко книги бих могъл да побера в главата си? (Диана Георгиева)

От Витоша по-високо нема, от Искъро по-дълбоко нема ... и от българчето май по-четящо нема. (Румена Керелска)

Буден гражданин се става с много нощи на четене. (Жана Генова)

Ако избършем праха от книгите, ще спрем да се тътрим след другите. (Светослава Димитрова)

Искаш да станеш шеф? Четеш и нямаш проблем. (Светослава Димитрова)

Твоя е вината, че си смотан – зачетеш ли се, можеш да го промениш. (Гергана Николова)

Готини сме, при това сме и начетени. (Ягодина Манова)

Прилича ни да четем, дори неприлично. (Петра Катранджиева)

Со кротце, со благо, со малко и за четене.

Чело гладно няма. (Габриела Качешмарова)

В четенето има келепир. (Веселина Герджилова)

Четенето е на далавера. (Веселина Герджилова)

Четене му е майката. (Радостина Савова)

След чалгата и лимонадата вземи книгата – открий насладата! (Михаил Истилиянов)

В библиотеката? Да, ако хиляди книги са на цената на една. (Диляна Димитрова)

От край време, убедени са бъдещите книгоиздатели, българите правим точно обратното на онова, което ни се повелява. Още повече, когато ни се забранява. Затова работещите на родна почва апели звучат и така:

Не четете книги! Оставете другите да се издигат. (Габриела Качешмарова)

Не разлиствай книгата – и тя има нужда от почивка. (Ивелина Ралчева)

Не чети между редовете – нещо може да ти избоде очите. (Габриела Качешмарова)

Влюбените в четенето студенти се възползваха и от тазгодишния православен шанс да попаднат в сцеплението между Великден и Световния ден на книгата – 23 април. Предвкусиха го с далеч нетривиални прозрения:

Ще запишем Велик ден за книгата, ако помогнем на Европа да възкреси четенето! (Розалина Динева)

Книгата Воскресе! – Во истина Воскресе! (Габриела Качешмарова)

Христос воскресе, защото четеше тайно...

Изображенията от топ 10 на студентските идеи за лого на “Четящият българин” са в графичен режим. Имената на впечатлилите колегите си дизайнери са Зорница Стоилова, Кристина Капанова, Христина Раева, Диана Георгиева, Михаил Истилиянов, Александра Кънева, Маша Колева (от Украйна).


Координатор на инициативата:
доц. д-р Милена Цветкова, преподавател в специалност “Книгоиздаване” на Факултета по журналистика и масова комуникация при Софийския университет “Св. Климент Охридски”

Автор:
Милена Цветкова
Публикация:
18.04.2006 г. 15:42
Посетено:
1176
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/2096-chetem-drugoto-ne-e-zhivot