Празници / фестивали

Какво, къде, кога на София филм фест 2015

19-ият София филм фест е от 5 до 29 март

Какво, къде, кога на София филм фест 2015


◊ КАКВО, КЪДЕ, КОГА НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ 2015

19-ият София филм фест ще се състои от 5 до 15 март 2015 в София, с предварителни прожекции от 27 февруари до 4 март в Дома на киното и с допълнителна програма от 16 до 29 март в София, Бургас, Пловдив и Варна.

Над 200 игрални, документални и късометражни филми ще покаже 19-ият София филм фест от 5 до 15 март в София. За най-големите киномани са предварителните прожекции от 27 февруари до 4 март в Дома на киното в София. От 16 до 29 март филмовият фестивал предлага допълнителна програма в София, Бургас, Пловдив и Варна.

Програмата на фестивала е разпределена в рубриките Международен конкурс за първи и втори филм, Големите награди, Киното днес – Големите майстори, Киното утре – Големите надежди, Ново българско кино, Балкански конкурс, Документален конкурс, Конкурс за български късометражен филм за наградата Jameson и други.

 

◊ ОТКРИВАНЕ

Фестивалът се открива на 5 март с официалната премиера на първия игрален филм на живеещия във Франция режисьор Георги Балабанов. „Досието Петров” е по сценарий на кинолегендата Жан-Клод Кариер. Във филма участват известните ни актьори Михаил Билалов, Христо Шопов, Цветана Манева, Ани Пападопулу, Радина Кърджилова, Деян Донков и др.

 

◊ ЗАКРИВАНЕ

Краят на международната програма на кинофестивала ще бъде отбелязан на 15 март в Зала 1 на НДК с новия шедьовър на руския режисьор Андрей Звягинцев „Левиатан”, номиниран за „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм.

 

◊ СПЕЦИАЛНИ ГОСТИ

Няколко утвърдените европейски творци ще гостуват на 19-ия София Филм Фест. Сред тях са Тери Джоунс (Великобритания), който ще представи в София няколко от култовите заглавия на „Монти Пайтън” - от „Свещеният Граал” до „Монти Пайтън Live (предимно) – Един падна, петима остават”.

Корнел Мундруцо (Унгария) очакваме с най-новия си филм „Белият бог”, носител на Наградата в секцията „Особен поглед” от Кан '14, балканската легенда Данис Танович ще ни покаже последната си киноистория „Тигри”, която ще ни пренесе в Индия, а Вера Глаголева (Русия) ще представи „Две жени” по пиесата на Иван Тургенев „Месец на село”.

Световна премиера на СФФ ще има италианският филм  „Децата на Маам”, в присъствието на режисьора Паоло Консорти, актьорите Лука Линело и Франко Неро и продуцента Джузепе Лепоре.

 

◊ ГРУЗИНСКИ ФОКУС

Фокус на фестивала тази година е грузинското кино. Програмата стартира на 27 февруари в Дома на киното с биографичния „Пиросмани” на Гиорги Шенгелая. Сред неостаряващите грузински класики можете да видите още филми на Отар Йоселиани, Тенгиз Абуладзе и Елдар Шенгелая, а програмата от най-нови заглавия включва „Младоженки” на Тинатин Каиришвили, „Мандарини” на Заза Урушадзе (с номинация за Оскар), „Не дишай” на Нино Киртадзе, „Царевичен остров” на Георгий Овашвили, както и две копродукции между Грузия, Франция и  Великобритания: „Президентът” на Мохсен Махмалбаф и „Изгубени в Карастан” на Бен Хопкинс.

 

◊ КИНО И ВИНО

Специален акцент в програмата на фестивала е рубриката „Кино и Вино”. В програмата са включени игралните филми „1001 рецепти на влюбения готвач”, „Пътуване до Италия” и „Приказка за самурая готвач: Истинска любовна история”, както и документалните „Перу знае: Кухнята като социално оръжие”, „Люлката на виното“ и „Шери и мистерията на „Palo Cortado”.


Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
25.02.2015 г. 11:50
Посетено:
1885
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/20905-kakvo-kade-koga-na-sofiya-film-fest-2015