Празници / фестивали

11 балкански филма в надпревара на София филм фест

София филм фест се открива за 19-и път през март

11 балкански филма в надпревара на София филм фест
Кадър от филма „Ксения”


◊ НАДПРЕВАРА ЗА НАЙ-ДОБЪР БАЛКАНСКИ ФИЛМ

11 ленти ще се борят за най-добър балкански филм на 19-ия София филм фест през март. 4 от филмите са участвали като проекти в София Мийтингс, част от международния филмов фестивал.

Носителят на „Сребърна мечка” от Берлинале 2015 „Аферим!” („Aferim!”) (Румъния - България - Чехия - Франция) на Раду Жуде разказва история от Влашко през 19. век. Местният пристав Костадин и неговият подрастващ син Йоница са пратени да хванат един избягал роб-циганин. Филмът поставя под въпрос така наречената „обективна” историческа истина и извежда на преден план начина, по който ценности и навици се предават от едно поколение на друго, как „духът на времето” и манталитетът създават реалността, споделят от София филм фест. „Аферим!” участва като проект в 10-ото издание на София Мийтингс през 2013 година.

„Защо аз?”  (“Why me?”)  (Румъния - България - Унгария) на режисьора Тудор Джурджу представя младия и амбициозен прокурор Кристиан, който изненадващо е назначен да работи по деликатно дело. По-възрастен негов колега е обвинен в корупция по това дело. Опитите на прокурора да извади истината наяве водят до разкриването на грандиозен план. Случаят му е отнет, а той е отстранен и принуден да млъкне.

В „Ксения” („Xenia”) (Гърция - Франция - Белгия) на Панос Х. Кутрас 16-годишният Дани напуска Крит след смъртта на майка си, за да отиде в Атина при по-големия си брат Одисей, когото никога не е виждал. Двамата заминават за Солун, за да търсят баща си. По същото време там се провежда кастинг за популярното шоу „Гръцка звезда”. Одисей е талантлив певец и Дани иска брат му да спечели състезанието...

„Омбре” (България) е първият и единствен игрален филм на Захари Паунов като режисьор, който трагично загина през октомври 2014, след като филмът спечели диплом за цялостно актьорско изпълнение на „Златна роза”. Творбата е създадена по едноименния роман на Емил Тонев и е определена от критиката като балкански трагикомичен „ийстърн”.

В „Паметник на Майкъл Джексън” („Monument to Michael Jackson”) (Сърбия - Германия - Македония - Хърватска) Дарко Лунгулов разказва за мечтателя Марко, който е в процес на развод с любовта на живота си. За да си върне жената и да спаси града, в който живее, той решава да издигне паметник на Майкъл Джексън, но кметът има други планове... „Паметник на Майкъл Джексън” участва като проект на 7-ия София Мийтингс.

„Сивас” („Sivas”) (Германия - Турция) на Каан Мюждеджъ разказва за безрезервното приятелство на 11-годишния Аслан и старото бойно куче Сивас, след като Аслан спасява раненото животно. Каан Мюждеджъ учи кино в Берлин и в Нюйоркската филмова академия. „Сивас” е игралният му дебют.

"Бота" („Bota”) (Албания - Италия) на Ирис Елези и Томас Логореци представя съвременна Албания чрез житейските истории на трима души. Джули, Нора и Бен работят в изолирано градче. Семействата им са преселени там по време на комунизма. Под неодобрителния поглед на Джули Бен има връзка с Нора и едновременно с това мечтае да развие бизнеса с кафенето си. Спокойствието им е нарушено, когато започва разширение на близкия път. 

„Такъв е редът” (“These Are the Rules”) (Хърватска - Франция - Сърбия - Македония) на Огньен Свиличич разказва за обикновено семейство от Загреб, чийто 18-годишен син е нападнат и пребит на улицата. Родителите имат финансови проблеми и докато се опитват да получат адекватна медицинска помощ, състоянието на момчето става критично. На фестивала във Венеция 2014 филмът е отличен с наградата „Хоризонти” за най-добър актьор или актриса (Емир Хаджихафизбегович), а във Варшава 2014 Огньен Свиличич получава приза за най-добър режисьор.

„Островът на любовта” („Love Island”) (Хърватска - Германия - Босна и Херцеговина - Швейцария) на Ясмила Збанич ни пренася на брега на Адриатическо море, където чаровният мачо Грабо е на почивка с бременната си съпруга Лилиан. На „Отровът на любовта” двамата съпрузи се запознават с привлекателната Флора – инструкторка по скуба дайвинг през деня, певица и танцьорка през нощта. Гребо веднага се влюбва в нея, без да подозира, че жена му и Флора имат общо минало.

„Травелатор” („Travelator”) (Сърбия) на Душан Милич разказва за 18-годишния запален геймър Слав, нает от сръбската мафия за професионален убиец. Бежанец от войната, младежът има рядката възможност да пътува до САЩ, без нужда от виза. Затова приема да отиде в Лас Вегас и да отстрани сръбски криминален тип, който е в програмата за защита на свидетелите.

Българската публика познава работата на Душан Милич от филмите му „Ягода в супермаркета” и „Гуча!”, получил Наградата на публиката на 11-ия СФФ.

„Следвай гласа ми” (“Come to My Voice”) на Хюсеин Карабей (Турция - Франция - Германия) е сърдечна и сложна одисея, изпълнена с кротък хумор. Историята - в отдалечено планинско кюрдско градче малката Жиян е притеснена, защото баща й е арестуван от турската полиция заради подозрения, че е част от престъпна група. Той може да бъде освободен, само ако семейството предаде оръжието му, каквото той никога не е притежавал. Тогава бабата на Жиян – Берфе решава да намери оръжие. Двете тръгват пеша на дълго пътешествие през спиращи дъха планини, за да стигнат до своите роднини, че и отвъд, в непознатото. „Следвай гласа ми” е проект на 6-ия София Мийтингс.

Автор: Момчил Цонев
23.02.2015 г. 11:47
Посетено: 1048
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/20891-11-balkanski-filma-v-nadprevara-na-sofiya-film-fest