Празници / фестивали

Какво да очакваме от 19-ия София филм фест

"Досието Петров" на режисьора Георги Балабанов и сценариста Жан-Клод Кариер открива феста

Какво да очакваме от 19-ия София филм фест

Кадър от филма "Досието Петров" на режисьора Георги Балабанов


◊ „ДОСИЕТО ПЕТРОВ” НА ГЕОРГИ БАЛАБАНОВ ОТКРИВА 19-ИЯ СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

19-ия София филм фест ще бъде открит през март с българския филм „Досието“ на режисьора Георги Балабанов, който от години живее във Франция. Сценарист на „Досието Петров” е носителят на тазгодишния специален „Оскар” за цялостно творчество Жан-Клод Кариер, който ще пристигне в София специално за премиерата.

• Историята

Филмът разказва по неочакван начин една история за промените в България, която започва в края на 80-те и завършва в наши дни. През последните години на комунизма един театрален актьор, Александър Петров, по непонятни за него причини получава забрана да играе в театъра. Когато след падането на режима отново може да стъпи на сцената, открива, че е бил предаден от човека, на когото толкова се е възхищавал – своя учител и близък приятел, професор Богомилов. На неговото погребение, само минути преди да произнесе своето прощално слово, Петров получава папка с доносите на своя кумир. Отвратен от всичко, актьорът решава да напусне завинаги театъра. Един негов стар приятел, виден бизнесмен на име Марков, му дава шанс да се справи с трудната ситуация. В този период на хищническо първоначално натрупване, на брутално насилие и войни между групировки, на кредитни милионери и банкови фалити, Марков предлага на Александър Петров да застане начело на нова политическа партия, която ще спаси страната...

• Актьорите

Михаил Билалов, Христо Шопов, Цветана Манева, Ани Пападопулу, Радина Кърджилова, Деян Донков, Валери Йорданов, Валентин Ганев, Богдан Глишев, Малин Кръстев, Георги Новаков, Йосиф Шамли, Станка Калчева, Анжела Недялкова са част от звездния екип на „Досието Петров”.

 

◊ „ЗЛАТНАТА ПАЛМА” ОТ КАН, „ЗЛАТНАТА МЕЧКА” ОТ БЕРЛИН И „ЗЛАТНИЯТ ЛЪВ” ОТ ВЕНЕЦИЯ С БЪЛГАРСКА ПРЕМИЕРА В СОФИЯ

• "Златната палма" на Нури Билге Джелайн

„Зимен сън” на Нури Билге Джелайн, носител на „Златна палма“ от Кан, изследва сложните отношения на бивш актьор с неговите близки - младата му жена, сестра му... „Няма да скрия, че моят филм препраща към Чехов – коментира режисьорът. - Преди около 15 години прочетох негов кратък разказ и бях като омагьосан. Струваше ми се, че никога няма да мога да направя подобно нещо. Преди пет години започнах да обсъждам моя проект със съпругата ми. След известно време заработихме по него и ето крайния резултат.”

• "Златна палма" за китайски трилър в американски стил

Детективският трилър „Черен въглен, тънък лед” на режисьора Дяо Инан, който си тръгна със „Златна мечка” от Берлинале преди година, разказва за мистериозна поредица от убийства и е едно от най-обсъжданите филмови събития за миналата година. Страховитият трилър, въздействаща смес между класически черен филм и китайски реализъм, следва американски детективски сюжет с последователни убийства, фатална жена и разследващо ченге („Сребърна мечка” за Ляо Фан в категорията за най-добър актьор). Когато спечели престижните награди, филмът бе почти непознат в родината си, тъй като не е разпространяван на кино в Китай.

• "Златен лъв" за сюрреалистичния Андершон

„Гълъб седна на клон, разсъждавайки върху съществуването" на Рой Андершон грабна „Златен лъв” във Венеция. Сюрреалистичната комедия се движи по стъпките на по-ранните артхаус филми на Андершон – „Песни от втория етаж” и „Вие, живите”. В опит да постави филма в стилови рамки, критиката го сравнява с всичко от Бергман до Лаурел и Харди.

Лентата се състои от 39 кратки сцени с абсурдни и комични ситуации. Режисьорът ни среща с двама нещастни пътуващи търговци в съвременен Гьотеборг, които се опитват да продават от врата на врата куфар, пълен с всевъзможни странни вещи като смешни чанти, вампирски зъби и гумени маски. В друга повествователна нишка Карл XII, най-войнственият шведски крал, се появява в модерни времена, за да излезе отново на бойното поле в поредицата си разрушителни битки.

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
28.01.2015 г. 15:36
Етикети:
фестивалкинофилмиСофия филм фест
Нури Билге Джелайн
Зимен сън
Георги Балабанов
Досието Петров
Посетено:
1332
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/20725-kakvo-da-ochakvame-ot-19-iya-sofiya-film-fest