Празници / фестивали

Скандинавско, по-скандинавско, „Софийски международен литературен фестивал”

Скандинавската литература вече е в НДК и ви очаква

Скандинавско, по-скандинавско, „Софийски международен литературен фестивал”


◊ СЪБИТИЕТО

От 09 до 14 декември духът на Скандинавския север напълно ще завладее II етаж в НДК. На сцена в Мраморно фоайе се качват дванадесет от най-награждаваните и превеждани имена на съвременната скандинавска литература, гостуващи специално за второто издание на „Софийския международен литературен фестивал” (повече за всички участници вижте тук). Но за да бъде срещата с литературата още по-лична и пълнокръвна, организаторите и партньорите на Фестивала са се погрижили да осигурят истинска скандинавска атмосфера.

Скандинавците отдавна будят възхищение със своето чувство за отговорност спрямо околните и готовността им да помагат. „Софийският литературен фестивал” и ИКЕА канят всички читатели, които имат възможност да се включат в съвместната им инициатива за събиране на книги за деца. Ако в дома ви е пълно с вече прочетени и отдавна забравени детски книжки, които събират прах по рафтовете, сега можете да им вдъхнете нов живот. Посетете „Библиотеката за книжки”, която ще бъде разположена между 09 и 14 декември в книжарницата в Мраморно фоайе. Там можете да оставите стара книжка или да закупите нова, а ИКЕА ще се погрижи тя да стигне до дете, което има нужда от нея. Мебелната верига осигурява и цялостното обзавеждане на основното пространство на Фестивала. То включва сцена, детски кът, място за интервюта, книжарница, кафене и щанд с книгите на скандинавските гости.

В паузите между представянията на участниците от сцената ще прозвучи и музикално изпълнение на живо. Шведската писателка Катарина Масети ще свири на акордеон, заедно с племенницата си, която е учила в България. Ще се прожектират също и документални филми. В сряда от 12:30 часа можете да гледате „Хару – островът на уединението“ - 40-минутна лента за живота на Туве Янсон. А в четвъртък и петък ще ви зарадваме с кадри от неповторимата природа и градска среда на Скандинавските страни.

Специално за събитието от Supa Star пък са подготвили скандинавско меню. Изненадите в него са много и много вкусни, а „финландска зеленчукова супа” и „кейк с шведски марципан” са само малка част от тях.

Второто издание на „Софийския литературен фестивал” ще бъде „хранително” преживяване за всички сетива. Затова не пропускайте нито миг от програмата му, която може да откриете тук.


Събитието се реализира благодарение на финансовата подкрепа на Nordic Culture Fund, Nordic Culture Point, Програма "Култура" на Столична община за 2014-та година, Norla, Swedish Art Council и със специалното съдействие на ИКЕА.

Медийни партньори (по азбучен ред): "Аз чета", Българска национална телевизия, Дарик радио, Дневник, Капитал, Метрореклама, Новинар, Портал "Култура", Програмата, Стандарт.

 

Автор:
Културна фондация А25
Публикация:
09.12.2014 г. 13:57
Посетено:
1238
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/20515-skandinavsko-po-skandinavsko-sofiyski-mezhdunaroden-literaturen-festival