Празници / фестивали

Акценти в програмата на кинофестивала "Северно сияние"

Какво още можем да гледаме на фестивала до 11 декември

Акценти в програмата на кинофестивала "Северно сияние"


◊ ФЕСТИВАЛЪТ

Фестивалът за скандинавско кино "Северно сияние" продължава до 11 декември. Любителите на северните киноистории могат да гледат фестивалните ленти в салоните на Дома на киното, Евро Синема, Културен център G8 и Одеон.


◊ АКЦЕНТИ В ПРОГРАМАТА

Ето и някои от филмовите акценти в програмата до 11 декември:

"Чистка" е финландско-естонска продукция с режисьор Анти Йокинен. Лентата разказва историята на две жени. Алииде е преживяла ужасите на сталинизма и депортирането на естонците в Сибир, а в себе си носи вина заради опортюнистката си позиция и дори за едно убийство. Една нощ през 1992 г. тя открива в двора на къщата си младата Зара, която е избягала от руската мафия и участта на секс робиня. Историята се разиграва на фона на най-тежките години от съветската окупация на Естония.

"Синовете на Норвегия" е филм на режисьора Йенс Лиен за бунта, пънк рока, ада на предградията и борбата между изроди и пънкари. Един ден през 1979 г. Магнус и синът му Николай бутат стената на новата си къща в Рикин. Магнус е архитект, хипи и свободен дух – очевидно изключение в една общност, където равенството и конформизмът са норма.

Шведският филм "Авалон" разказва за организатора на партита Яне, който дори и на 60 години, остава неуморен. Току-що излязъл от затвора, той се събира с бившия си бизнес партньор Клас, за да отворят нов тузарски нощен клуб на име „Авалон”, а разведената му по-голяма сестра Джаки е постоянно наоколо, за да разказва истории около славата му на градска легенда.

Актьорът Йоханес Брост, който играе Яне, е известен сред ъндърграунд средите и също е излежавал присъда, а Леонор Екстранд в ролята на сестрата всъщност не е актриса, а състезател по бридж и табла. Режисьорът Аксел Петерсен пък е израснал сред лъскавите купони на 80-те.

"Желязно небе" (Финландия-Германия-Австралия) на режисьора Тимо Вуоренсола е фантастична и забавна комедия, която пародира абсурдите на политическите системи. Филмът ни пренася от тъмната страна на Луната, където са се заселили... оцелели след Втората световна война нацисти. Между стените на крепостта им с формата на свастика, те вече 70 години чертаят план за покоряването на планетата Земя.

Датският филм "Стрелецът" на режисьора Анет К. Олесен разказва за избухливия геофизик Расмус, който, въоръжен до зъби, отвлича журналистка и поставя на колене цял Копенхаген. Заплахата му е, че ако строежите на петролни платформи в Северния ледовит океан не спрат, той ще започне да убива хора.


◊ ПРОГРАМА

08.12. (понеделник)

Дом на киното – Чистка – 20.30 ч.

Евро Синема – Последната присъда – 19.15 ч.

Културен център G8 – Момиче на повикване – 18.30 ч.

Одеон – Експедиция до края на света – 21.00 ч.

 
09.12. (вторник)

Дом на киното – Синовете на Норвегия – 21.00 ч.

Евро Синема – Кристин, дъщерята на Лавранс – 18.30 ч.

Културен център G8 – Мари Кройер – 19.00 ч.

Културен център G8 – На север от слънцето – 19.30 ч.

Одеон – Стрелецът – 19.00 ч.

 
10.12. (сряда)

Дом на киното – Авалон – 21.00 ч.

Евро Синема – Синовете на Норвегия – 18.15 ч.

Евро Синема - Експедиция до края на света – 19.45 ч.

Културен център G8 – Похищението – 19.00 ч.

Културен център G8 – На север от слънцето – 19.30 ч.

Одеон – Мари Кройер – 19.00 ч.


11.12. (четвъртък)


Дом на киното – Стрелецът – 21.00 ч.

Евро Синема – Момиче на повикване – 19.15 ч.

Културен център G8 – Експедиция до края на света – 18.45 ч.

Културен център G8 – Желязно небе – 20.30 ч.

Одеон – Синовете на Норвегия – 19.00 ч.


Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
08.12.2014 г. 17:03
Посетено:
1118
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/20503-aktsenti-v-programata-na-kinofestivala-severno-siyanie