Празници / фестивали

Президентът Плевнелиев открива Софийския международен панаир на книгата и Софийския международен литературен фестивал

9-14 декември 2014, НДК

Президентът Плевнелиев открива Софийския международен панаир на книгата и Софийския международен литературен фестивал


◊ СЪБИТИЕТО

От  09.12.2014 г. до 14.12.2014 г. в София ще се проведе 42-ят Софийски международен панаир на книгата, ежегодно организиран от Асоциация „Българска книга”.

Със своите многобройни изложители и допълнителни събития, Панаирът всяка година привлича повече от 40 000 посетители. Фокусна държава на събитието ще бъде Румъния. В София пристигат 15 от най-известните румънски писатели: Адина Попеску, Габриела Адаместеану, Дан Лунгу , Йоан Грошан, Йоана Николае, Клаудиу Комартин, Лучан Дан Теодорович, Лучиан Боя, Мариус Чиву, Матей Вишниек, Мирча Динеску, Мирча Картареску, Овидиу Шимонка, Петру Цимпоеску, Симона Попеску. Всички те ще имат срещи с българската публика на щанда на Румъния в НДК – ляв полуетаж.

Официалното откриване е на 9 декември е от 10.00 часа в Централно фоайе на Националния дворец на културата.

В тазгодишния Панаир на книгата участват рекорден брой изложители. Събитието обхваща 4 етажа на НДК, като представя над 200 изложители на обща площ, надхвърляща 1200 кв.м. Включени са 7 чуждестранни участника: Румъния, Унгария, Иран, два руски щанда, инст. „Сервантес“, Сърбия. Културната програма има специално обособена сцена, която и тази година е на третия етаж на НДК. На щандовете на издателствата в предварително обявените часове писатели и поети ще раздават автографи.

42-то издание на Панаира съвпада и с много важна година за Асоциация „Българска книга“, която чества 20 години от своето основаване. Една от значимите инициативи на Асоциацията е ежегодната наградата „Златен лъв“, връчвана в две категории в рамките на Панаира на книгата. Първата – призът за най-добър издателски проект, се определя от експертно жури, в чийто състав влизат художници, литературни критици, преводачи, полиграфисти.

Другото отличие е за издание с най-голяма обществена значимост през годината, определено от журналистическо жури. Наградата „Златен лъв“  е обособила своята важност в средите на издателския бизнес, проследявайки най-значимите книжни проекти за съответната година.

В рамките на панаира се провежда и Софийският международен литературен фестивал. Основната програма ще се проведе от 9 до 14 декември на Мраморно фоайе на НДК. Цялото пространство от 300 кв. м. ще бъде оформено тематично и ще включва сцена, детски кът, кафене, щанд за книгите на авторите-гости и други заглавия от нордската литература.

Литературният фестивал вече започна своите прояви. Събитието е с богата програма, която включва:

- представяне на 12 автори от 5 скандинавски страни (Дания, Норвегия, Исландия, Швеция, Финландия);
- лекции и дискусии, организирани съвместно с катедра по Скандинавистика на СУ „Св. Кл. Охридски“;
- филмова програма, осъществена в партньорство с фестивала „Северно сияние“;
- специален панел за криминална литература;
- изложба на корици и илюстрации; атрактивна детска програма; вечери с поезия и музика.Медийните партньори на Софийския международен панаир на книгата са:
„Аз чета“, БНТ, бТВ радио, БНР, вестник „Новинар“, вестник „Стандарт“, „Книголандия“, Jazz FM, Classic FM, NJoy, Melody


Автор: Асоциация "Българска книга"
07.12.2014 г. 16:43
Посетено: 954
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/20501-prezidentat-plevneliev-otkriva-sofiyskiya-mezhdunaroden-panair-na-knigata-i-sofiyskiya-mezhdunaroden-literaturen-festival