Празници / фестивали

Коледен салон в A&G ART Meeting

10.12.2014 – 07.01.2015, Варна

Коледен салон в A&G ART Meeting


◊ ПОКАНА

Коледен салон в A&G ART Meeting

10.12.2014 – 07.01.2015, Варна

Освен с дъх на канела и бор, Коледата идва в най-новата варненска галерия и с дух на високо изкуство. В началото на зимата старинната къща на „Братя Шкорпил” 13 ще приюти изобразително изкуство, литература и музика.

На 10 декември салонът отваря врати с изложба на четирима автори, чието творчество не търпи компромиси. Публиката във Варна ще види нови акварели на Милко Божков, графика на Стоян Цанев от 90-те години, скулптури на Емил Попов и Пламен Аврамов.

Традиционно уютно се чувстват едни до други творбите на Милко Божков и Стоян Цанев, така, както и техните създатели – двамата художници са приятели и съмишленици повече от 30 години, имат близка чувствителност и принципи, в които твърдо вярват. За пореден път ще се насладим на техния безспорен професионализъм и емоционална интелигентност в изказа. С нови пластики в експозицията ще се включат и майсторите на скулптурата – проф.Емил Попов и Пламен Аврамов. Балансът между категоричността на метала и мекотата на керамиката добавя финалните ноти в хармонията от елементи в коледната изложба.

Следващото изкушение в програмата на галерията е за любителите на джаза. На 12 декември от 19 часа ще слушаме Brazil Acoustic. Музикантите са Павлета Семова – вокал, Чавдар Гочев – китара и Венцислав Марков – бас китара. Силно препоръчваме горещите музикални интерпретации в студения сезон.

Нов формат в Коледния салон на A&G ART Meeting ще са литературните концерти. Те ще се провеждат в партньорство с Издателска къща „Гутенберг” – София, специализирана в областта на историята и културата.

Избрани стихове на испанския философ Мигел де Унамуно от книгата „Изгнаници на този свят” ще звучат на 16 декември, началният час е 19. Те ще бъдат съпроводени от изпълнения на младите талантливи музиканти - обоистката Надежда Гущерова и кларинетиста Пламен Павлов, и техния известен колега Светослав Славчев – фагот.

Вторият литературен концерт е на следващата вечер – 17 декември. Избрана проза на Федерико Гарсия Лорка от книгата „Вълнения” плюс Танго музет на вълнуващото китарно дуо Чавдар Гочев – Георги Илиев е равно на естетическо удоволствие от висок клас.

Коледният салон в A&G ART Meeting е нашият подарък за всички, жадуващи пробуждане на духа, интелекта и емоцията - споделя собственичката на галерията Анна Халамян. – Изкуството във всичките му форми ни води до ново духовно преосмисляне, особено в навечерието на такъв празник като Рождество Христово.

Салонът се закрива на 7 януари 2015 година.



Автор:
Светлана Вълкова
Публикация:
07.12.2014 г. 17:38
Посетено:
1059
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/20499-koleden-salon-v-a-g-art-meeting