Празници / фестивали

Концерт и бал по случай Деня на тангото в София

На 11 декември любителите на тангото в Аржентина и по света отново ще честват Деня на тангото

Концерт и бал по случай Деня на тангото в София
Карлос Гардел


◊ СЪБИТИЕТО

Концерт и бал по случай Деня на тангото в София

На 11 декември любителите на тангото в Аржентина и по света отново ще честват Деня на тангото. Почитателите на аржентинското танго в София също ще отбележат празника за 11 пореден път със специален танго бал, който тази година ще се проведе в балната зала на х-л Радисън Блу.

По традиция събитието се организира от Тангерин с подкрепата на Аржентинското посолство и основната му част ще бъде т.нар. “Гран милонга”, на която всички танцуващи танго ще могат да се отдадат на страстта си под звуците на известните оркестри от началото на 20 век до наши дни. Танцувалната част на бала започва в 21 ч., а преди това от 20 ч. талантливият аржентински бандонеонист и композитор Матиас Гонсалес ще изнесе кратък концерт, изпълнявайки традиционна и съвременна танго музика специално аранжирана от него за случая. Известният музикант ще пристигне от Париж, където понастоящем живее и твори, и това ще бъде неговото трето посещение в София, след като той вече два пъти се изявява тази година в препълнената зала България заедно с българските музиканти от Quarto Quartet. Този път Матиас Гонсалес ще изнесе солов концерт на бандонеон, емблематичния за аржентинското танго инструмент, който обещава да бъде една виртуозна разходка из музикалната история на тангото.

По време на вечерта гостите на събитието ще могат да видят и видео колажа “Всеки ден той пее все по-хубаво” специално подготвен за случая от организаторите и посветен на иконата на аржентинската танго музика Карлос Гардел. 11 декември е всъщност рождената дата на Гардел, което е причината през 1977 г. този ден да бъде провъзгласен за Национален ден на тангото в Аржентина и впоследствие да придобие международна известност и признание. Изключителният успех на Карлос Гардел като певец, композитор и актьор, го превръща в един от главните протагонисти на популяризирането на тангото по света през първата половина на 20. век, а преждевременната му трагична смърт през 1936 г. допринася за утвърждаването му като една от най-митичните фигури в историята на жанра. “Всеки ден Гардел пее по-хубаво” е популярна фраза сред аржентинците, изразяваща безсмъртния статут на техния идол.

Концертът и танго балът на 11 декември в хотел Радисън Блу са отворени за всички, които искат да се насладят на музиката и танца на аржентинското танго, като входът за вечерта ще струва 10 лв. Музикалният подбор  по време на танцувалната част е поверен на DJ Loca, а организаторите умоляват всички, които искат да посетят събитието да бъдат облечени официално, с оглед на специалното естество на вечерта.

Повече информация за събитието и участниците може да бъде прочетена на официалния сайт на Деня на тангото в София www.diadeltango.comАвтор: Тангерин
07.12.2014 г. 13:08
Посетено: 1112
Етикети: концерт, ден на тангото, танго, Тангерин, Матиас Гонсалес, бал
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/20495-kontsert-i-bal-po-sluchay-denya-na-tangoto-v-sofiya