Празници / фестивали

Шесто издание на кинофестивала „Северно сияние”

3-11 декември 2014, София - Дом на киното, Евро Синема, Културен център G8, Одеон

Шесто издание на кинофестивала „Северно сияние”


◊ АКЦЕНТИ В ПРОГРАМАТА

Екранизациите по скандинавски автори са акцент в програмата на фестивала „Северно сияние” 2014. Филмовата селекция е съвместна със Софийския литературен фестивал, който ще тече по същото време.

„Северно сияние” ще бъде открит на 3 декември в Дома на киното с екранизацията по романа на Кене Фант „Последната присъда”. Режисьор на филма е шведският класик Ян Троел. Действието се развива между 1933 и 1945 г. На фокус са живота и кариерата на Торгни Сегерстед – журналист, редактор на вестник и яростен критик на Хитлер. На фона на историческите събития, филмът портретира сложния характер на Сегерстед и проследява четириъгълника между него, жена му, любовницата му и съпруга й, с когото са били близки приятели.

Друг класически режисьор от региона – датчанинът Биле Аугуст, екранизира романа на Анастасия Арнолд, посветен на съпругата на известния датски художник Педер Северин Кройер – Мари Кройер. Мари е разкъсвана между ролите си на съпруга, майка и художник, същевременно фрустрирана от невъзможността да изрази себе си чрез изкуството, а мъката да гледа потъването на любимия мъж в лудостта е непоносима.

В рамките на „Северно сияние” ще бъде показана пълната 3-часова версия на „Кристин, дъщерята на Лавранс”, режисирана от Лив Улман. Заснет по историческата трилогия на Сигрид Ундсет (Нобелова награда за литература), филмът разказва за средновековна Норвегия през историята на фермерска дъщеря от заможна фамилия, която търси разрешение на семейните конфликти в католическата вяра.

Българските зрители ще имат възможността да се срещнат с две от най-четените финландски авторки – Софи Оксанен и Йохана Синисало, които ще гостуват в София по време на фестивала. Екранизацията по „Чистка” на Оксанен е носител на 5 от националните финландски награди „Юси”, а „Желязно небе” по едноименната история на Синисало е един от култовите европейски филми през последните две години.


Фестивалът „Северно сияние” се организира с подкрепата на Нордския културен фонд и в партньорство с Посолството на Кралство Дания, Посолството на Кралство Норвегия, Посолството на Финландия и Консулството на Швеция в София.


Цялата програма на фестивала:
http://www.pozorcompany.com/northern_lights_programme_2014.html

Автор: Организаторите
01.12.2014 г. 00:42
Посетено: 937
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/20440-shesto-izdanie-na-kinofestivala-severno-siyanie