Празници / фестивали

Международен ден на книгата и авторското право - 23 април

Национална кампания “Четяща България”

Международен ден на книгата и авторското право - 23 април


◊ ПРОЯВИТЕ ДОСЕГА

Международният ден на книгата и авторското право - 23 април, е отбелязван от Регионална библиотека “Пенчо Славейков” през последните три години с  традиционно провеждания в гр. Варна  “Маратон на четящите хора”, вечери, срещи и изложби, реализирани в партньорство с Националния център на книгата. Стартирал като инициатива по повод 120-годишнината на библиотеката, “Маратон на четящите хора” се превърна в емблематична проява за библиотеката и варненци - атрактивна и вдъхновена демонстрация на любовта към четенето и книгата.

Международният ден на книгата и авторското право се чества от 1996 г. насам, по инициатива на ЮНЕСКО, като признание за ключовата роля на четенето и образованието за развитието на личността. Международният ден на книгата и авторското право се отбелязва в цял свят от различните правителства, неправителствени организации и културни институции, обвързани с книгата и литературата.


◊ КАКВО ПРЕДСТОИ

През настоящата година стартира национална кампания “Четяща България”, инициирана от Асоциация „Българска книга”, Министерство на културата, Съюза на библиотечните и информационни работници (СБИР), в рамките на която се предвиждат  различни събития и изяви за стимулиране на четенето и любовта към книгата. Сред тях е и национален “Маратон на четящи хора”. Регионална библиотека “Пенчо Славейков“ – Варна е координатор, от страна на СБИР,  в реализацията му. Маратонът и съпътстващите прояви ще се проведат от 17 до 23 април в 22 града в страната. Основните събития, свързани с проявата, са фокусирани на датата 19 април.

N.B. Културни новини са медиен партньор на проявата за 2006 г. Очаквайте подробности за събитията във Варна!
Автор:
Публикация:
09.04.2006 г. 12:06
Посетено:
623
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/2038-mezhdunaroden-den-na-knigata-i-avtorskoto-pravo-23-april