Празници / фестивали

Софийският международен литературен фестивал започва!

Стартира Второто издание на най-мащабното литературно събитие в страната, избрало за свой фокус през тази година литературата от Скандинавския север

Софийският международен литературен фестивал започва!


◊ СЪБИТИЕТО

Софийският международен литературен фестивал започва!

"Северът зове". Това е надсловът на тематичното парти, с което на 25 ноември подобаващо стартира Второто издание на най-мащабното литературно събитие в страната, избрало за свой фокус през тази година литературата от Скандинавския север.

Клуб *Mixtape 5*|B side отваря врати за начало в 19.30 часа, а за музикалната селекция се грижат „Фонотека Електрика”. Хубавата музика и доброто настроение, ведно с качествената литература и съдържателните разговори, са сред неизменните съставки на фестивалната програма, която продължава до 14 декември.

И докато в основната програма (09-14 декември) на сцената в НДК гостуват някои от най-известните български и скандинавски автори, то с част от останалите събития, Фестивалът обръща заслужено внимание на набиращите скорост таланти на българската литературна сцена. Така например на 27 ноември в новооткрития Културен център „G8” Алeксандър Христов, Зорница Гъркова, Надежда Дерменджиева, Светослав Тодоров, Стоян Ненов, Стефан Стефанов и Христо Раянов представят откъси от свои произведения, публикувани в поредицата „Нова поезия и проза” на издателството на СУ „Св. Климент Охридски“.


◊ ОЩЕ В ПРОГРАМАТА

След като доказа успешността на своята формула в Първото издание на Фестивала през 2013 г., форматът „Поезия и музика” продължава да се случва и през тази година. На 02 декември в клуб *Mixtape 5*|B side поетичната музика на „Help me Jones” се редува и прелива със стиховете на Димитър Ганев, Емил Христов, Ивайло Добрев, Марица Колчева и Рене Карабаш. Заедно с автентичното звучене на „Гологан” пък на 04 декември, отново там, своя поезия четат Диана Иванова, Иванка Могилска, Камелия Спасова, Кирил Василев, Яна Монева.

В „Скандинавската вечер” на 01 декември в Американския център на Столична библиотека студенти от специалност „Скандинавистика” в СУ четат любими свои откъси от скандинавски автори. Те звучат както в превод на български език, така и в оригинал. Катедра „Скандинавистика” се включва и с гостуването на литературния критик, изследовател и поет проф. Хенинг Верп (Норвегия). С неговото представяне, модерирано от Антония Господинова, на 09 декември пък започва основната програма на „Софийския международен литературен фестивал”.

Професор Верп взима участие в дискусия, посветена на подкрепата за международната литературна комуникация в България и скандинавските страни. Негови събеседници са проф. Вера Ганчева и Георги Господинов, а разговорът води Яна Генова. Програмата на Фестивала предвижда и кръгла маса за преводите от скандинавските езици с модератор Евгения Тетимова. Проф. Вера Ганчева, един от най-изтъкнатите ни скандинависти, ще изнесе лекция на тема „Душата на севера”. Айгир Сверисон, преподавател и преводач от исландски, ще говори за викингите и тяхната епоха.

Съвсем естествено паузите от литературните разговори са театрални. За целта екипът на ТР „Сфумато” се включва на сцената в НДК с представяне на части от два спектакъла на Маргарита Младенова: „Самолетът закъснява“ по поезията на Борис Христов и документални текстове и „Жюли, Жан и Кристин“ по Стриндберг. А кукленият актьор Румен Гаванозов представя части от моноспектакъла „В края на ноември“ по текстове на Туве Янсон.

Фестивалът приключва на 14 декември отново с музикално събитие - концерт с камерна музика от Скандинавския север в Националната художествена галерия, организиран от Посолството на Кралство Дания, Посолството на Кралство Норвегия, Посолството на Финландия и Посолство на Швеция, Стокхолм.

Разгледайте подробната програма на Второто издание на „Софийския литературен фестивал” тук, харесайте страницата му във фейсбук, за да следите актуалните новини и най-вече - не пропускайте да станете част от най-стоплящото зимно събитие!

* * *

Събитието се реализира благодарение на финансовата подкрепа на Nordic Culture Fund, Nordic Culture Point, Програма "Култура" на Столична община за 2014 година, Norla, Swedish Art Council и със специалното съдействие на ИКЕА.
 
Медийни партньори (по азбучен ред): “Аз чета”, Българска национална телевизия, Дарик радио, Дневник, Капитал, Метрореклама, Новинар, Портал “Култура”, Програмата, Стандарт.




Автор:
Културна фондация А25
Публикация:
23.11.2014 г. 20:43
Посетено:
1671
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/20372-sofiyskiyat-mezhdunaroden-literaturen-festival-zapochva