Празници / фестивали

Втори Джаз+ фестивал

Джаз с богата съпътстваща програма

◊ СЪБИТИЕТО

Вторият Джаз+ фестивал ще се проведе от 25 април до 12 май с концерти в София и Русе, изложба и кинопрожекции. Ценителите на изтънчената музика ще имат възможност да открият и преоткрият някои от най-актуалните музиканти от Белгия, България, Германия, Испания, Франция и Швеция.


◊ АКЦЕНТИТЕ

Един от акцентите в програмата е на 26 април в зала България – фламенко гала с две групи от Испания. Младите и атрактивни Лас Мигас (също и в Русе на 25 април) ще предложат една изцяло дамска програма от фламенко нуево, а след тях един от най-добрите испански китаристи – Херардо Нунес – ще разтърси сцената с танцьорката Кармен Кортес и певеца Хесус Мендес. С подкрепата на Испанското посолство.

Немското трио Ток Ток Ток ще предложи най-оригиналните аранжименти за глас, сакс и контрабас. Пробивът им на световната сцена идва през 2003 г. с албума им It Took So Long и оттогава няма голям европейски фестивал, който да не се радва на тяхното присъствие - North Sea Jazz, Leverkusener Jazztagen, Paris и Wien Jazz. Техният албум I Wish е сред най-продаваните чужди заглавия в България за 2005 г. 28 април в зала България.

Дуетът на белгийския пианист Иван Падюар и френския акордеонист и бандонеонист Ришар Галиано ще представи на 5 май в зала България албума си Folies douces/Douces illusions, с който е покорил най-големия белгийски джаз-фестивал, Гом 2005. Падюар концертира с всепризнатия майстор на устната хармоника, Тутс Тилманс, с легендата Клод Нугаро и с бившия басист на Ди Ди Бриджуотър – Хейн ван де Гейн. Галиано, познат на българската публика със септета си Piazzolla Forever, свързва завинаги джаза с тангото и в проектите си с Марсиал Солал и същия Клод Нугаро. Иван Падюар ще свири и в Русе на 6 май. С подкрепата на Делегацията на Валони-Брюксел.

Звездата на фестивала е шведското трио Е.S.T. (“и-ес-ти”, Есбьорн Свенсон Трио) – едно пиано трио, в музиката на което си дават среща джаза, модерната електроника, фънк ритъма, елементи от рока и европейската класическа музика. Заслужени симпатии на публика, простираща се от класическите джаз фенове до младите хип-хоп почитатели. Музикалните среди са единодушни: Е.S.T. безспорно са една от най-иновативните джаз групи днес. 8 май в зала България.

На 10 май в зала България ще се състои и най-любопитният концерт от фестивала – за първи път пред българската публика немският мултиинструменталист от гръцки произход Стефан Микус ще представи своите мистични и медитативни композициии на някои от екзотичните източни инструменти от своята колекция.


◊ ИЗЛОЖБА

По време на фестивала любителите на арт-фотографията ще могат да разгледат изложбата «Чуваемият пейзаж», разположена в Дома на киното. Изложбата представя образци на графично оформление на издания на мюнхенската компания ECM. Изданията с този етикет са обект на колекциониране и на култово уважение сред познавачите, заради безкомпромисно последователната си естетска линия, която следват от повече от три десетилетия едновременно в репертоара, звукозаписа и графичното оформление. За ECM записват Кийт Джарет, Ян Гарбарек, Ануар Брахем, Торд Густавсен, Стефан Микус и още над 100 от най-авангардните европейски музиканти в джаза и новата класическа музика.


◊ СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА

Фестивалът ще предложи и богата съпътстваща програма. За втора година ще се проведе шоукейс, на който пред директори на фестивали от Европейската Джаз Мрежа (EJN, Europe Jazz Network) ще бъдат представени родни музиканти с оригинални програми. Плод на миналогодишния шоукейс и обмен на музиканти са B-Project (Костадин Генчев, кавал; Димитър Христов, тамбура и Стоян Павлов, тъпан и членовете на Антоан Симони трио: Антоан Симони, контрабас; Франсоа Шенел, пиано и Ромен Пио, ударни; 5 май в зала България), а на 7 май в Червената къща ще има и концерт на френската електро-джаз формация Бласт (също и в Русе на 5 май) и пърфърманс Синемикс. Организаторите готвят и прожекции на музикални филми и концерти, графикът на които ще бъде оповестен отделно.

Засега организаторите предпочитат да запазят като изненада участниците в откриването на 25 април, но все пак, мястото ще е любим софийски площад, а времето – в края на следобеда.

Автор:
Джаз +
Публикация:
05.04.2006 г. 19:43
Етикети:
Посетено:
296
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/2020-vtori-dzhaz-festival