Празници / фестивали

Европейски месец на фотографията в София

Изложба „Около образа“

Европейски месец на фотографията в София


◊ СЪБИТИЕТО

Френският институт в България, Фондация EasyArt, Националната художествена академия и Столична община организират

Европейски месец на фотографията в София

Трето експериментално издание

Музей за история на София (Централна минерална баня), пл. „Бански” 1

Откриване: 06.11.2014 г. 18.00 ч. Изложбата
„Около образа“ може да се посети до 26.11.2014 г.

Със свои творби участват артистите: Боряна Венциславова, Велизар Димчев, RASSIM, Георги Ружев, Иво Иванов, Марта Събева, Клара Стоянова, Владислав Христов, Мартин Атанасов, Зорница Стоянова, Николай Начев, Леда Ванева, Мариана Тодорова, Яна Пункина, Ел Жотева, Продан Марков, Дан Тенев.

 
◊ ЗА ФЕСТИВАЛА

Фотографският образ тревожи света вече повече от достатъчно дълго, за да бъде отговорен за много от аспектите в съвременното общество, които приемаме за дадености, за нещо нормално и в реда на нещата. Но самият ред на нещата, голямата история на човечеството е доминирана от фотореалистична образност, неговите уроци имат своите визуални фрази, формули, формати и задължително определящ ракурс.

В Експерименталният месец на фотографията се опитваме да представим фотографията като език, като изразно средство, освободено от правилата и традициите на канона, на професията, изкуството или занаята. Тук поставяме началните фрази с фотографски образи, които преминават в разкази и сюжети, състояния и емоции, въпроси и решения. Отвъд образа, оттатък повърхността на принта или копието съществува една колкото условна, толкова и устойчива реалност, другост, с неподозирано мощен ефект върху съвременния човек и общество. Историите, или дори само изреченията, които започват само от един двойствен образ преминават от онази реалност в тази и спускат мостове, по които си струва да се тръгне.

За БГ селекция:

Образът тук сам намира много роли. Проектите на Боряна Венциславова, RASSIM, Велизар Димчев, Георги Ружев, арх.Марта Събева предлагат различни интерпретации на темата: собственият образ като избор, като историческа мета реалност, като нова виртуалност, като израз на освобождаващ или контекстуализиращ жест, като визуален репер и позиция. Преодоляването на образа намира своите пътища и мотивация в разнообразни художествени похвати. Фотографската среда работи със светлина и отражения, с оптичен или дигитален масив от информация, но действа не само в логиката на визуално изкуство.

В Експерименталният месец на фотографията с настоящите проекти става ясно, че с фотографията може да се работи извън обичайната репрезентационна форма, може да се работи художествено по начин, който не ограничава въображението, а актуализира поривите и търсенията му в технически формални произведения. Произведения, част от среда, която ги прави често пъти по-конвертируеми в глобалния информационен поток и неговия визуален код в сравнение с традиционните художествени практики.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата „Около образа“ представя свободно няколко художествени практики, стратегии или подходи на (експерименталната от теоретична гледна точка) употреба на фотографията. Изложбата предлага лични интерпретации и вътрешни връзки, собствени степени в почерка на творческа работа в техническите параметри на фотографската среда. Може да се каже, че почти никой от участващите в изложбата не е фотограф. Но авторите ползват тази медия, която е относително достъпна и отворена, без да напускат обичайния или типичния си език. Без да изменят на поетиката си. Така художници/артисти, автори на текстове и акции, пърформъри, визионери, но не задължително визуалисти, ползват образа синтактично, за да изразят нещо друго, нещо което го заобикаля, завлича го със себе си и го понася по течението. В потока на съвременната култура, която не може да се обобщи до образност. В този случай фотографията заема ролята на експериментално поле – художествено, теоретично, лично.

 
Повече за Европейския месец на фотографията в София на адрес: http://mephotosofia.wix.com/meps3


 
Автор:
Организаторите
Публикация:
03.11.2014 г. 13:38