Празници / фестивали

Културни прояви в Сливен за Деня на будителите

Почит към бележити възрожденци и съвременни деятели на духовността

Приносите на бележити възрожденци и на съвременни деятели на духовността градът под Сините скали отбелязва с инициативи, отдаващи почит към нетленното им дело за Отечеството.
            
215 години от рождението на видния син на Сливен д-р Иван Селимински и 135-тата годишнина от създаването на най-голямото болнично заведение в града, носещо неговото име, сливенци отбелязват с тържествен концерт в Драматичен театър „Стефан Киров”. На празника на будителите ще се проведе и национална научна конференция с представяне на доклади и презентации по темата на двете светли дати, организирана от МБАЛ „Д-р Иван Селимински” (директор д-р Васислав Петров) и Съюза на учените в България – клон Сливен, с председател доц. Михаела Топалова.                  
                
В деня на празника, в поклон пред делото на достойните чеда на Сливен, на Новоселските гробища ще бъде отслужена от свещеници панихида - върху надгробните могили на дейците-радетели за свобода и духовен  възход на града. По-късно, на площад „Хаджи Димитър” и пред Пантеона на възрожденците, сливенци ще положат венци и цветя пред делото на просветителите и революционерите.
               
Община Сливен организира съвместно с РИО на МОН и ръководствата на учебните заведения честване на празника в залата на НТС, където хористите от известния на България смесен хор „Добри Чинтулов”, донесъл престижни отличия и слава на Сливен (с диригент маестро Методий Григоров), ще изнесат тържествен концерт. С него започват духовните инициативи на общината (кмет инж. Кольо Милев, удостоен в навечерието на Деня на будителите с международната награда “Човек на XXI век”.).  
               
Учредената преди три години тук награда „Софроний Врачански” се връчва за пореден път на заслужили дейци и колективи в сферата на образованието: учители, директори и педагогически екипи. Както я анонсират организаторите от РИО на МОН (началник Бисерка Василева), критерий за присъждането й са “високи постижения или цялостна високо професионална дейност в сферата на образованието”.
            
Клуб „Будители” в Сливен (председател Иванка Калайджиева, носител на наградата „Аргира Жечкова), с подкрепата на народния представител Десислава Танева отново ще отдадат своето преклонение пред дейността на съвременни будители – дългогодишни учители и просветни дейци, на които се връчват от инициаторите награди.
            
Първокласниците от Трето основно училище „Д-р Иван Селимински” ще бъдат зарадвани с интересен дар: детската книжка на поетесата Мариана Иванова „Лилави фунийки”.


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
31.10.2014 г. 14:41
Посетено:
1118
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/20162-kulturni-proyavi-v-sliven-za-denya-na-buditelite