Празници / фестивали

"Киномания" представя вечни детски класики на голям екран в НДК

Емил от Льонеберя, Пинокио и хитовият Петсън и Финдъс са сред любимите герои на „Киномания“ 2014

"Киномания" представя вечни детски класики на голям екран в НДК
Кадър от детския филм „Мумините на Ривиерата”


◊ КИНОМАНИЯ ЗА НАЙ-МАЛКИТЕ

3 анимационни и 4 игрални филма за най-малките кинофенове предлага тазгодишната „Киномания“, която ще се проведе от 13 до 30 ноември. Шест от седемте заглавия са дублирани на български език.

Всички прожекции в зала 1 на НДК ще са безплатни за децата, за родителите цената на билета ще бъде 5 лв.

 

◊ ДЕТСКИТЕ ФИЛМИ ТАЗИ ГОДИНА

Поучителните и интересни истории включват рисуваните „Емил от Льонеберя” по любимата детска книжка на Астрид Линдгрен, „Мумините на Ривиерата”, вдъхновено от произведението на талантливата финландска авторка Туве Янсон, по повод 100-годишнината от рождението й, както и вечната история за оживялото дървено човече Пинокио и неговите невероятни приключения.

Лудориите на друг невръстен пакостник можем да видим в „Ноно, криволичещото дете” на режисьора Винцент Бал, с участието на Изабела Роселини. Ноно иска да прилича на баща си – най-добрият полицейски инспектор на света, но се забърква с опитния мошеник Феликс и става съучастник в приключенията му. Филмът спечели приза за най-добър детски филм на Европейските филмови награди, както и отличие за най-добър игрален филм на Детския фестивал в Монреал 2013.

Старецът Петсън и котаракът Финдъс, нашумели от хитовата поредица на автора Свен Норквист, ще гледаме като игрален филм на "Киномания" 2014. „Петсън и Финдъс: Малки бели, голямо приятелство” на режисьора Али Самади Ахади ще помогне на двамата герои да преоткрият другарството помежду си и да осъзнаят истинското му значение.

Доверието, любовта и други важни неща в живота, видени през погледа на 10-годишно момиче, са в основата на друг интригуващ филм от детската програма. „Славеят” е поетичен разказ за пътуването на дядо и неговата внучка из Китай, който ще промени възгледите на детето за това какво е истински ценно. Режисьор на продукцията е Филип Мюил. Филмът е китайското предложение за номинация за чуждоезичен Оскар.

Децата не трябва да пропускат и „Хартиеният принц” на Марко Костич, разказващ за 7-годишната Юлия, която заедно с приятелите си се впуска в спасителна мисия заради семейството си.

 

◊ ОЩЕ ЗА КИНОПАНОРАМАТА

Близо 60 заглавия с най-доброто от световните кинофестивали ще покаже тазгодишното издание на „Киномания“. Ексклузивни прожекции ще има в София, Варна и Пловдив.

Събитието ще предложи за всекиго по нещо в рубриките „Фестивал на фестивалите”, „Киното и неговата история”, „Специални прожекции”, „Детско кино”, „Кулинарно кино”, „Музикално кино“, българско и италианско кино, както и „Фестивал на френския филм”.

Билетите вече са в продажба. Специални отстъпки дават възможност да се видят 20 филма за 140 лв. Предвидени са няколко пакетни цени за прожекциите в НДК, които осигуряват до 50 % по-ниска стойност на билета.

 

Автор: Момчил Цонев
31.10.2014 г. 14:20
Посетено: 1633
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/20161-kinomaniya-predstavya-vechni-detski-klasiki-na-golyam-ekran-v-ndk