Празници / фестивали

"Киномания" показва най-актуалните световни кинохитове от 13 до 30 ноември

Ал Пачино, Дъстин Хофман, Венсан Касел и Скарлет Йохансон са сред кинозвездите в Зала 1 на НДК

"Киномания" показва най-актуалните световни кинохитове от 13 до 30 ноември


◊ „КИНОМАНИЯ“ ЗА 28-МИ ПЪТ

28-мото издание на емблематичното филмово събитие на НДК „Киномания” тази година ще се проведе от 13 до 30 ноември. Близо 60 кинозаглавия ще имат ексклузивни прожекции в София, Варна и Пловдив.

Киноманите ще видят нашумелите заглавия от Берлин, Кан, Венеция и Торонто: „Игра на кодове”, „Измет”, „Принизяването” и „Мангелхорн” с Ал Пачино, както и „Майстор готвач” с Дъстин Хофман и Скарлет Йохансон”, „Рио, обичам те”, най-новият филм на Андрей Кончаловски „Белите нощи на пощальона Алексей Тряпицицин”„Магия в полунощ” на Уди Алън.


◊ ОТКРИВАНЕТО

Официалното откриване на кинопанорамата ще е на 13 ноември от 19:00 часа в зала 1 на НДК с българския филм „Потъването на Созопол”. Лентата грабна две награди „Златна роза” – за най-добър сценарий на Ина Вълчанова и Костадин Бонев, както и за най-добра актриса - на Снежина Петрова. В продукцията участват и Деян Донков, Стефан Вълдобрев, Светлана Янчева и Васил Гюров.

Историята разказва за застаряващ архитект, който се завръща в отдавна изгубения Созопол с десет бутилки водка и надеждата, че когато ги изпие, ще се случи Нещо, което ще промени живота му. 


◊ КИНОПРЕДЛОЖЕНИЯТА В ЗАЛА 1 НА НДК

Зрителите в зала 1 на НДК ще гледат „Красавицата и звяра”, „Принизяване”, ,„Майстор готвач”, „Бърдмен” и детските „Ноно, криволичещото дете”, „Хартиеният принц” и „Петсън и Финдъс”.

На 14 ноември,в зала 1 от 19:00 часа, ще видим „Красавицата и звяра“ с участието на Леа Сейду, Венсан Касел, Андре Дюсолие и Едуардо Нориега. Ефектната екранизация на популярния приказен сюжет е дело на режисьора Кристоф Ган. Визуалното приключение дава старт на „Фестивала на френското кино“, който е един от акцентите в програмата на „Киномания“. Филмът е с номинация на Европейската филмова награда на публиката и беше представен на Берлинале извън конкурсната програма.

Силен актьорски състав в един от най-новаторските филми на годината ще гледаме на 15 ноември от 19:00 часа в зала 1. „Бърдмен, или Неочакваната добродетел на невежеството“ разказва за току-що излязъл от клиника по рехабилитация екшън герой, който се опитва да се докаже като актьор на Бродуей, жонглирайки между всичките си семейни и професионални проблеми и водейки шизофренна битка със собственото си его. В продукцията блестят имена като Майкъл Кийтън (в ролята на залязващия актьор), Едуард Нортън, Андреа Райзбъро, Ема Стоун и Наоми Уотс. Филмът откри кинофестивала във Венеция и е в основната конкурсна програма. Алехандро Гонсалес Иняриту виртуозно оркестрира сложния сценарий, а операторска работа е поверена на Емануел Лубецки, отличен с „Оскар“ за „Гравитация“.                  

Легендата Ал Пачино ще гледаме в ролята на друг изпаднал в забвение актьор във филма „Принизяването”, адаптиран по романа на Филип Рот. Прожекцията е на 16 ноември от 18:00 часа в зала 1. Изгубилият блясъка си Саймън изпада в силна депресия, но като че ли се връща в реалността, като започва връзка с доста по-млада от него жена, при това лесбийка. Изпълнената с черен хумор екранизация ще ни кара непрекъснато да се питаме кое е действително и кое се случва само във въображението на героя. Филмът на режисьора Бари Левинсън беше представен извън конкурсната програма на фестивала във Венеция.

Задължителен за киноманите е и „Майстор готвач“ на режисьора Джон Фавро с участието на цяла плеяда актьори като София Вергара, Скарлет Йохансон, Дъстин Хофман и Робърт Дауни-син. Филмът ще има прожекция на 16 ноември в зала 1 от 20:00 часа. Нетрадиционната история е за готвач, който губи работата си в елитен ресторант и купува фургон за храна в опит да реализира новаторските си идеи, което пък става повод да преодолее семейната си криза.


◊ ПОДРОБНОСТИ ЗА БИЛЕТИТЕ

Билетите за Зала 1 вече са в продажба на касите на НДК на цени от 8, 10 и 12 лв. Всички прожекции от детската филмова програма в залата са безплатни за малчуганите, за родителите цената е 5 лв. 8 лв. е цената на билетите за пенсионери и учащи. 

Специални отстъпки дават възможност да се видят 20 филма за 140 лв. Предвидени са няколко пакетни цени, които осигуряват до 50% по-ниска стойност на билета. Те ще се продават до седмица преди началото на фестивала.

Автор: Момчил Цонев
30.10.2014 г. 12:01
Посетено: 1417
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/20146-kinomaniya-pokazva-nay-aktualnite-svetovni-kinohitove-ot-13-do-30-noemvri