Празници / фестивали

Започва VI Международен музикален фестивал "Емил Камиларов"

Конкурсът за млади цигулари привлича участници от цяла Европа

Започва VI Международен музикален фестивал "Емил Камиларов"


◊ СЪБИТИЕТО

VI Международен музикален фестивал и Конкурс за млади цигулари „Проф. Емил Камиларов” започва на 23 октомври

Посланикът на Швеция Хелена Пилсас Алин пристига на 23 октомври у нас, за да присъства на откриването на VI Международен музикален фестивал "Емил Камиларов" в Тържествената зала на Военния клуб. По традиция в рамките на фестивала се провежда и Международен конкурс за млади цигулари. Събитието е под патронажа на президента на републиката Росен Плевнелиев и кмета на София Йорданка Фандъкова. Подкрепят го Министерството на културата и  Столична община.

На откриването ще говори ректорът на Музикалната академия "Панчо Владигеров", проф. Димитър Момчилов, който ще изтъкне приноса на Емил Камиларов за развитието на цигулковото изкуство не само в България, но и в света. Интересът на шведския посланик, който не е базиран в София, а живее в Стокхолм, не е случаен – Емил Камиларов и съпругата му Дина Шнайдерман се установяват в Швеция от началото на 80-те години, създават там ярка цигулкова школа, възпитават плеада млади шведски музиканти, които днес свирят в най-големите оркестри на страната. Големият цигулар Емил Камиларов (починал през 2007 г. в Швеция) е легендарно име в музиката и остава и до днес единственият българин, лауреат на конкурса „Паганини”

На тържественото откриване на фестивала ще бъдем свидетели на уникално музикално изпълнение – Симфония за деца, първа част, от Волфганг Амадеус Моцарт. Свири оркестър Симфониета – София, към ОКИ – Надежда под диригентството на проф. Дина Шнайдерман, съпругата на Емил Камиларов. Солисти са  малките цигулари Антоан Поцков, Жулиана Поцкова, Иван Асен Златков, Стефан Златков, Ясен Поцков. Те са на възраст от 6 джо 8 години. Ще чуем и полки и маршове, написани от композитори от фамилията Щраус.

На следващия ден ще има концерт на професор от Италия, член на международното жури. Следва музикално поетична вечер с участието на Йорданка Кузманова - ще звучат „Годишните времена” на Вивалди и стихове на поета Николай Стоянов. В неделя преподавателката от Музикалното училище Милена Вълева, почетен преподавател към фондация „Емил Камиларов” ще се представи на матине във Военния клуб.

На 27 октомври започва конкурсът за цигулари – младите изпълнители са разделени в две групи - до 14 години, от 15 до 30 години. Проф. Дина Шнайдерман е изключително доволна от факта, че голям брой български цигулари са заявили желание за участие – 19 млади музиканти. „Радостното е тази година, че младежите от България се събудиха и проявиха интерес към конкурса.  Прослушах 19, избрах от тях 5. Нямаме финансови възможности журито да слуша всичките 19. В голямата група са включени изпълнители от България, Италия. През годините сме имали участници от цяла Европа,  Южна Корея, Япония, Китай. Това доказва, че името на Камиларов е известно по света и привлича като магнит”, казва проф. Шнайдерман.

Конкурсът ще завърши на 30 октомври с концерт на лауреатите
.
Автор:
Елиана Митова
Публикация:
18.10.2014 г. 00:01
Етикети:
Дина Шнайдерманмузикален фестивалмузика
Международен конкурс за млади цигулари
Емил Камиларов
Посетено:
1864
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/20050-zapochva-vi-mezhdunaroden-muzikalen-festival-emil-kamilarov