Празници / фестивали

Обреди и обичаи в строителството

Празник в Плевен

◊ СЪБИТИЕТО

На 28.03.2006 г. в конферентната зала на сграда "Гена Димитрова" - гр. Плевен, Регионална библиотека "Хр. Смирненски" и ПГ по строителство, архитектура и геодезия представиха съвместно обичаи и обреди в строителството.


◊ ПОВЕЧЕ

По-ценните обичаи, свързани с ритуали и свещенодействия, започващи от избор на място, избор на ден за строеж, създаване на дух-покровител, меджия, обичаят "викане" и майсторската благословия, до завършване на постройката и предаването й до ключ представиха учениците от ПГСАГ. Материалите за обичаите и обредите бяха издирени, селектирани и адаптирани от Детско-юношеския отдел на библиотеката. В подкрепа на материала по темата бе предсставена и мултимедийна презентация, подготвена от ДЮО по идея на Строителната гимназия.

Театралният състав към библиотеката представи етюди от живота на Майстор Кольо Фичето. Празникът завърши с викторина, представена чрез мултимедия. Всички участници, отговорили правилно на въпросите освен предметни награди, получиха и по един безплатен абонамент за библиотеката.

Интерес към темата проявиха не само учениците - бъдещи строители, но и учители и ученици от различни училища, етнографи от ИМ, журналисти и граждани. Детско-юншеският отдел на библиотеката бе подготвил богата изложба по темата, разкриваща универсалните й фондове. Съвместната работа между библиотеката и училищата, представена чрез нови форми и методи, като мултимедиен продукт и игрови елемент, намира все повече място в общественото пространство.     
Автор:
Здравка Шейретова
Публикация:
01.04.2006 г. 23:19
Посетено:
418
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/2005-obredi-i-obichai-v-stroitelstvoto