Празници / фестивали

Литературен фестивал Русе 2014

Културни събития за 6 и 7 октомври

◊ СЪБИТИЕТО

Международно дружество „Елиас Канети” любезно Ви напомня за предстоящите културни събития на 6 и 7 октомври 2014 от програмата на Литературния Фестивал Русе 2014.

Ще се радваме да Ви срещнем на фестивала!


6 октомври, 17:30
Русе, Дом Канети


. Лекции на проф. Милена Кирова и д-р Борис МинковПроф. Милена Кирова е литературен критик, феминистка и университетски преподавател. Фокусът на нейните изследвания е съвременната българска литература от края на 20-ти и началото на 21-ви век, феминизъм, библейски изследвания и психоанализа. В Дом Канети Милена Кирова ще говори на тема "Комунизъм за продан: животът преди 1989 в романите на български писатели имигранти".

Д-р Борис Минков е писател и литературен критик. Минков е главен редактор на списание "Страница" - за литература и хуманитаристика, което се публикува периодично от 1997 г. насам. В Дом Канети Борис Минков ще говори на тема "Съвременна българска литература: медии, критика, общество".


6 октомври, 19:00
Русе, Дом Канети

. Думите като стая | визуално-поетична инсталация
 


В „Думите като стая“ авторите Петко Танчев и Катерина Георгиева разглеждат „стаята от думи” като отражение на вибрациите на отделния „аз“. Чрез взаимодействието между думите и дигиталното те откриват един нов съществуващ и енергетичен свят, който подканя за разширяване на границите на внушение и възприятие, в които ние самите се ограничаваме и самоопределяме. В тази визуално-поетична инсталация се изследва връзката между дигиталното и текста като възможни партньори в създаването на многопластовост на изразните средства и тяхното въздействие.
 
Петко Танчев (р. 1985 г.) е художник, сценограф и визуален артист.
Катерина Георгиева (р. 1987 г.) е театрален критик и поет.


7 октомври, 17:30
Русе, Дом Канети


. Четения с Робърт Шиндел и Борис Минков | Модератор: Пенка АнгеловаРобeрт Шиндел, роден през 1944 г. като дете на еврейски комунисти в Бад Хал, е австрийски писател. Централни теми на творбите му са Холокоста и неговото двойствено отношение към „столицата на забравата“ Виена. В Русе Робърт Шиндел ще чете от своя роман „Роден“ заедно с Борис Минков, който от своя страна ще представи своя роман „Презапис“ - един автопоетичен поглед като средноевропейски роман.Подробна програма може да намерите на адрес: http://www.eliascanetti.org/270.0.html?&L=2Международно дружество “Елиас Канети”
Пл. "Свобода" 4, ПК 499
7000 Русе, България
тел./Факс: +359 (0) 82 828699
Автор: Организаторите
06.10.2014 г. 16:53
Посетено: 1102
Етикети: Русе 2014, литературен фестивал, визуално-поетична инсталация, литературоведски лекции
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/19949-literaturen-festival-ruse-2014