Празници / фестивали

„БезГраници“ / “FaraFrontiere” - 2014

V Международен арт форум и фестивал: 1-12 октомври – „Двореца“ - Балчик

„БезГраници“ / “FaraFrontiere” - 2014


◊ СЪБИТИЕТО

„БезГраници“ / “FaraFrontiere”
V Международен арт форум и фестивал

1-12 октомври – „Двореца“ - Балчик


По време на „БезГраници“ - 2014 се очакват 20 визуални артисти от Румъния, Хърватия, Словения, Италия, Турция, Сърбия, Навара - Испания, Беларус, Еквадор, Белгия, Русия, Германия и България.


. Арт събитието традиционно е продукция на Стопанска Камара - Варна, заедно с „Двореца“ - Балчик и арт мрежа „Скендерман“.

. Партньори на събитието са Галерия „Актив Арт“ - Варна, и Транстриумф Холдинг АД.


◊ ЗА "БЕЗГРАНИЦИ"

Главното събитие на „БезГраници“ през тази година е арт симпозиумът. Освен пленера на художници и фотографи, събитието включва създаване и развитие на арт мрежа за визуални изкуства. Голяма част от участниците освен артисти, са и опитни организатори в своите страни. Арт пленерът се провежда за четвърти път в рамките на форума и е подготовка за събитието през 2015 година, когато се очакват 120 участници от 30 държави: множество етно концерти, конференция за културна политика и арт мениджмънт на фестивални организатори и професионалисти. Догодина ще бъдат представени традиционно областите етно и джаз музика, както и отново визуални изкуства (изобразително изкуство и фотография). На 3 октомври 2014 г от 18:30 ч. ще се проведе официалното откриване на форума с изложба на участниците в галерия „Актив Арт“ - Варна, а на 10-ти октомври от 17:30ч година ще се проведе тържественото закриване на форума с изложба с картините и фотографиите, направени по време на пленера в галерия „Тихото Гнездо“ в „Двореца“ - Балчик.

Арт форумът ще бъде представен в рамките на арт мрежа „БезГраници“ в над 40 държави по света, като ще бъде популяризирано и мястото на провеждането - от най-красивите и артистични места в България – „Двореца“ – Балчик. На 24 октомври по време на най-голямото изложение за музика и изкуство в света - „Уомекс“ ще се проведе и специална презентация за черноморския регион и заслугите на форума „БезГраници“ за осъществяването на голямо количество трансгранични проекти, които вече са реалност.

Първото издание на „БезГраници“ през 2003 г. бе международна арт мениджмънт конференция, в която участваха 33 участници от 9 държави, половината от които от Балканите. Темата на срещата бе „Музика без граници“ с поставена цел за организиране на бъдещ арт фестивал в рамките на форума и културен, информационен и работен обмен между участниците.

Изданията през 2009, 2011 и 2013 г. също включваха арт мениджмънт среща, но събитието се разрасна. Осъществена бе една от целите на конференцията от 2003 г. - международния етно арт фестивал като съставна част на форума.

Проектът "БезГраници" е представян на много международни конференции и събития, включително на: Експо „Фира Медитерания“ 2013 - Каталуния/Испания, Експо „МюзикПро“ 2013 – София/България, „Европейска културна конференция" и последващи събития през 2009, 2010 и 2013 г., организирани от Европейската комисия в Брюксел/Белгия, форумите "Душата на Европа" 2008 г. в Белград/Сърбия, "Душата на Европа" 2009 - Клуж, "Истанбул - европейска столица на културата“ в рамките на форум ЕОН 2010 - Истанбул/Турция, Срещата на Европейската мрежа на етно/уърлд мюзик промоутърите 2012 – Утрехт/Холандия, Иберо-американското музикално Експо през май 2013 в Билбао/Баска държава - Испания,  мн. др.

"БезГраници" е един от водещите български арт фестивали, носещ европейската ценностна система и насърчаващ взаимното опознаване на различните култури, мирното и приятелско съвместно съществуване и обмен. Форумът се стреми освен към реализация на културно събитие от световен мащаб, да бъде и инкубатор за развитието на арт индустрията и културния туризъм. Събитието се планира да бъде ежегодно, като на всеки две години е в пълен формат.
Автор: Организаторите
01.10.2014 г. 17:30
Посетено: 932
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/19921-bezgranitsi-farafrontiere-2014