Празници / фестивали

ХХІХ Международен музикален фестивал "Лауреатски дни Катя Попова"

Участниците в двадесет и деветото издание на фестивала носят повече от 200 лауреатски звания

◊ СЪБИТИЕТО

Световни лауреати представят изкуство на най-високо ниво:

XXIX Международен музикален фестивал „Лауреатски дни Катя Попова” 
23.09. – 26.09.2014, гр. Плевен

Фестивалът се провежда под патронажа на кмета на гр. Плевен проф. д-р Д. Стойков д.м.н.

 
На 11 септември в БТА бе проведена пресконференция във връзка с уникалния по рода си XXIX  Международен музикален фестивал „Лауреатски дни Катя Попва”, Плевен, 2014.

Организатор на Фестивала за втори пореден път (съвместно с Община Плевен) е „НеоАртЗона ЕООД.

Управителят на НеоартЗона – Мартин Кърнолски и Маестро Деян Павлов запознаха присъстващите както с идейната концепция на фестивала, така и с подробна информация за тазгодишното издание на културното събитие.

Фестивалът е създаден в далечната 1966 г. като ежегоден празник. През 1969 г. Приема името на оперната прима Катя Попова.

Лауреатските дни имат за цел да представят постиженията на млади музиканти от България и чужбина от европейските и световните сцени. Регламентът на фестивала изисква от участниците да са носители на лауреатски звания от престижни международни музикални конкурси в годините, предхождащи поредното издание на Лауреатски дни „Катя Попова“.

И тази година Плевенска филхармония е своеобразен музикален домакин на фестивала.

В годините на провеждане на фестивала със свои артисти са били представени повече от двадесет държави. Голяма част от музиканти в момента гастролират на най-големите сцени по света.


◊ В ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА

Тази година ХХІХ Лауреатски дни „Катя Попова“ са посветени на деветдесетата годишнина от рождението на патрона на фестивала - голямата българска певица Катя Попова. В рамките на събитието ще бъдат организирани ретроспективна фотоизложба и конкурс за най-добра фотография от фестивалните дни.

В периода 23-26 септември гр. Плевен ще се превърне в домакин на едни от най-ярките музиканти от най-младата генерация звезди на класическата музика. Лауреатите, които ще представят изкуството си пред плевенската публика и гостите на града са носители на редица големи награди от престижни международни конкурси със световна културна значимост. Между тях са имената на Марк Бушков, Саша Гринюк, Никола Пекович, Стонислав Христенко, Лора Маркова, Доротея Доротеева, Йосиф Шукеров, Инес Симеонова и много други.

Предвидени са два симфонични концерта с участието на Плевенска филхармония под палката на едни от най-големите български диригенти – маестро Йордан Дафов и маестро Деян Павлов.

Заповядайте в залата на ДКТ „Иван Радоев” и в зала „Катя Попова”. Концертите са с начало 19.00 ч. Входът е свободен!

На 18 септември пресконференция ще бъде проведена и в гр. Плевен с участници, представители на Общината, новият директор на Плевенска Филхармония Любомир Дяковски и организатора Мартин Кърнолски. На www.katyapopova.org можете да намерите подробна информация относно събитията, концертната програма и участниците в предстоящия културен форум.

На 18 септември в ДКТ „Иван Радоев” ще бъде открита фотоизложба (ще бъдат изложени фотографии, взели участие в проведения фотоконкурс при предишното издание на Фестивала през 2012 г.). В четирите дни от тазгодишния фестивал фотографи ще имат възможност да „запечатват” всеки един момент от събитието и да участват във втори фотоконкурс – едно от съпътстващите събития на Лауреатските дни.


За повече информация:

Мартин Кърнолски
„НеоАртЗона” ЕООД
Тел.: +359 884 008 554
E-mail: info@neoartzone.com
www.katyapopova.org

Маргарита Велинова
Помощник организатор
Тел. +359 886 182 113
E-mail: artists@neoartzone.com
www.katyapopova.org

 
Автор: Мартин Кърнолски
17.09.2014 г. 12:22
Посетено: 1363
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/19839-hh-h-mezhdunaroden-muzikalen-festival-laureatski-dni-katya-popova