Празници / фестивали

Всички изкуства - на НЕ Фест 2

Богата програма във Второто издание на международния фестивал за експериментално изкуство

Всички изкуства - на НЕ Фест 2


◊ ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА

НЕ Фест – първият български фестивал, в който участват експериментални артисти от всички сфери на изкуствата обещава подобаващо атрактивна и разнообразна програма за второто си издание. Откриването е на 15 септември от 18,30 ч. във Фабриката за градско изкуство, ЗОНА КУЛТУРА в София.

Благодарение на артистите от сетивен театър „Лабиринт” и участниците от уъркшопа на Милена Станойевич по проект „АванГрад” публиката ще има възможност да съприживее една уникална „невидима изложба” в първия фестивален ден, когато ще се открие и първата сценографска визия в изложбеното пространство.

Програмата на НЕ Фест 2 във вторник, 16 септември, е предвидена за седмото изкуството. Прожекциите започват в 18,30 ч. с документалния филм в партньорство със „Списание 8” „Глабално затопляне”. Следват късометражни филми от България и Бразилия – част от отворената покана за участие на НЕ Фест 2. Часовете между 20 и 22 са предвидени за международната селекция на студентския късометражен фестивал „Ранно пиле”.

Смели и необичайни литературни представяния ще посрещнат гостите на ЗОНА КУЛТУРА в сряда, 17 септември. „Слънцестоения на Черната река”, мултимедиен проект на Калоян Праматаров ще пренесе в София един мистичен образ на македонската столица Скопие в звук, слово и фотографии. Останалите акценти в деня, отреден за поезия, са аудио-визуалната инсталация на Пламена Гиргинова „Лимеренция” и видео поема с международно участие от Литва.

Един анонимен персонаж, чрез който различни качества на движение търсят своя идентичност е идеята на авторския соло-спектакъл на Искрен Петков „lu-lu (Spring Awekening), който ще се състои в четвъртък, 18 септември в 20 ч. Малко преди това, в 19 ч. ще се развихрят артистите от Сдружение по действителен случай. Триото ще представи своята „Идентичност”, която обединява народни танци, съвременен пърформанс и една „чудовищна” гъдулка.

Почитателите на експерименталния звук ще имат удоволствието да се потопят в „Потопъ” на Блуба Лу в петък, 19 септември. Димитър Паскалев, Константин Кацарски и Деница Георгиева ще представят пиеси от емблематичния седми албум на групата заедно с едноименния анимиран музикален филм, съпътстващ проекта.

В събота, 20 септември, дискусия на тема „Гледни точки” с гостите на НЕ Фест 2 ще се опита да предизвика свободен разговор за експерименталния подход в изкуството и дързостта на идеите.

Последният фестивален ден, 21 септември обещава много веселие и щура парти вечер с музикантите от БигБанда, които няма да оставят никой да скучае. Началото е в 20,30ч.


Изложбата под надслов „Гледни точки”, която обединява колажи, графики, фотографии, скулптури и видео арт на артисти от цял свят ще остане отворена за посещения до 30 септември.

Всички събития в рамките на НЕ Фест 2 са с вход свободен и ще се проведат във Фабриката за градско изкуство, ЗОНА КУЛТУРА в София.


До 11 септември продължава подкрепата за НЕ Фест 2 чрез страницата на фестивала в интернет платформата crowdfunding (финансиране с помощта на почитатели и фенове) - https://www.indiegogo.com/projects/ne-fest-2-points-of-view.

НЕ Фест 2 се организира от фондация НО Студио с подкрепата на програма „Дебюти” на Национален фонд „Култура“, Национална художествена академия, СУ „Св. Климент Охридски“, Културен център СУ, Фабриката за градско изкуство, ЗОНА КУЛТУРА, Асоциация за развитие на София, фондация „София диша”, Посолството на Дания в България, София Aуто,VIP Security, Метрополитен ЕАД, Метрореклама, „Ранно пиле” – Международен студентски филмов фестивал, Театър АТОМ, Ателие Пластелин, Атиа Принт, Печатница Дедракс, Culture Beat, VIP Catering, БНР, Community Channel, списание 8, timeart, peika.bg, SofiaLive, cultro.eu, KulturBench.

Следете информация за НЕ Фест 2 на: https://www.facebook.com/NE.Fest.BG



Автор:
Рада Езекиева
Публикация:
11.09.2014 г. 15:46
Посетено:
1600
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/19797-vsichki-izkustva-na-ne-fest-2