Празници / фестивали

Отново Празници "Албена"

15-21 септември - Велико Търново, Търговище, Велики Преслав, Генерал Тошево, Каварна, Балчик

◊ В ПРОГРАМАТА

Североизточна България е в очакване на Националните културни празници "Албена 2014". Тази проява, станала вече традиция, се организира от "Албена АД", издателство "Захарий Стоянов" и общините в тази част на отечеството.

Тази година в празниците ще участват изтъкнати учени писатели и литературоведи. Акад. Георги Марков ще представи най-новото си крупно изследване "Друга история на най-голямата война", посветена на Втората световна война. Неговата премиера ще бъде на празниците. Интерес ще предизвикат и новите книги на акад. Константин Косев - "България и княз Бисмарк" и "Васил Левски и възкресението на българския народ". Поетесата Валентина Радинска ще чете стихове от новата си стихосбирка "Употреба на свободата" и юбилейния си сборник "Времена". Току що излезе и "Българският свят. Историята на националната литература като история на националния свят" от литературоведа и философа Панко Анчев, който ще представи и "Българският ум - непрочетеният Цветан Стоянов". Белетристът Любомир Котев продължава народопсихологическите сондажи, сега в творчеството на Йордан Йовков. Книгата му се нарича "Българинът според Йовков". В тази артистична група са и художникът проф. Ивайло Мирчев, пианистът Светлин Христов, както и издателят Иван Гранитски, чиято юбилейна поетична книга е с илюстрации на трима художници - Любен Зидаров, проф. Борислав Стоев и проф. Иван Димов и  се нарича "Тринакия".        
        
Наред с литературно-музикалните спектакли, които ще се състоят в различните селища и срещи в училища и библиотеки, на повечето места ще гостува и пътуваща изложба, в която има творби на Христо Стефанов, Георги Трифонов, проф. Борислав Стоев, проф. Андрей Даниел, проф. Ивайло Мирчев, Жеко Алексиев, Владимир Кондарев, Юрий Гранитски, проф. Христо Харалампиев, проф. Евгени Кузманов, както и на писателя Ивайло Петров.
        
Празниците ще бъдат открити на 15 септември от 14.30 ч. с среща в Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново, а вечерта ще се пренесат в регионалната библиотека "П. Р. Славейков". Маршрутът на "Албена 2014" преминава през Търговище (16 септември), Шумен (17 септември), Велики Преслав (18 септември), Генерал Тошево (19 септември), Каварна (20 септември) и завършва в Балчик (21 септември).



Автор:
Изд. "Захарий Стоянов"
Публикация:
11.09.2014 г. 18:59
Етикети:
празниципремиери на книгилитература
Североизточна България
Национални културни празници Албена 2014
Посетено:
1322
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/19794-otnovo-praznitsi-albena