Празници / фестивали

Три експеримента в сценографията ще открият международната изложба на НЕ Фест 2

Второто издание на фестивала за съвременно изкуство НЕ Фест под надслов „Гледни точки” започва на 15 септември

Три експеримента в сценографията ще открият международната изложба на НЕ Фест 2
Автор: Борислава Караджова


◊ СЪБИТИЕТО

Три експеримента в сценографията ще открият международната изложба на НЕ Фест 2

Второто издание на фестивала за съвременно изкуство НЕ Фест под надслов „Гледни точки” започва на 15 септември във Фабриката за градско изкуство, Зона Култура в София.

Предизвикателни и атрактивни кураторски подходи предвижда за публиката НЕ Фест 2, благодарение и на партньорството си с театър Лабиринт. През вечер в рамките на фестивалния период между 15 и 21 септември ще бъде сменяна сценографската визия в изложбеното пространство на фестивала. Така всички посетители ще попадат в различна, нова и необичайна среда, в която ще разглеждат фотографии, инсталации, колажи и видеа на автори от всички краища на света.

Селектираните участници тази година са повече от 80 от 30 страни, сред които България, Босна и Херцеговина, Дания, Иран, Испания, Италия, Коста Рика, Норвегия, Перу, Полша, САЩ, Франция, Япония и др. Целта на журито - проф. д. изк. Петер Цанев, художникът Вито Валентинов, журналистът и писател Катя Атанасова и Нора Караламбева, организатор на НЕ Фест 2, е да събере експериментални артисти от всички арт сфери - визуални, театрални, танцови, кино и литература. По този начин НЕ Фест се заявява като първият български международен фестивал, който обхваща творби на представители от всички изкуства.

Програмата от първата седмица на НЕ Фест 2 включва още:
- прожекция на късометражни филми в партньорство с фестивала „Ранно пиле”;
-
пърформанси в "Алма Матер" в партньорство с Културния център на СУ "Св. Климент Охридски";
- литературно четене, дискусии с публиката и концерти;

Фестивалът ще продължи до края на септември с изложби.

Междувременно до 11 септември всеки може да подкрепи НЕ Фест 2 чрез страницата на фестивала в интернет платформата crowdfunding (финансиране с помощта на почитатели и фенове) - https://www.indiegogo.com/projects/ne-fest-2-points-of-view. До момента са събрани близо 20% от крайната сума.


НЕ Фест 2 се организира от фондация НО Студио с подкрепата на Национален фонд „Култура“, Национална художествена академия, СУ „Св. Климент Охридски“, Културен център СУ, Асоциация за развитие на София,
Фондация „София диша”, Посолството на Дания в България.

Следете информация за НЕ Фест 2 на: https://www.facebook.com/NE.Fest.BG



Автор:
Рада Езекиева
Публикация:
25.08.2014 г. 15:40
Посетено:
1656
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/19731-tri-eksperimenta-v-stsenografiyata-shte-otkriyat-mezhdunarodnata-izlozhba-na-ne-fest-2