Празници / фестивали

Над 50 събития в програмата "Култура и клуб" на "Нощ на музеите и галериите" – Пловдив

Мултимедийни спектакли, 3D мапинг, театри, пърформанси, откриване на нови арт пространства, лекции, партита и концерти във втората нощ от фестивала

Над 50 събития в програмата "Култура и клуб" на "Нощ на музеите и галериите" – Пловдив


◊ АКЦЕНТИ В ПРОГРАМАТА "КУЛТУРА И КЛУБ"

След като видят впечатляващата програма, подготвена от пловдивските музеи и галерии специално за Нощ/ Пловдив на 12 септември, във втория фестивален ден – събота, 13 септември, всички гости на събитието ще могат да присъстват на повече от 50 събития в програмата „Култура и Клуб“. Tя ще обхване много традиционни и нестандартни арт пространства в града като клубове, читалища, бутици и ателиета, Драматичния театър, Радио Пловдив, Икономическата библиотека, Държавния архив, книжарници, хотели, барове, кафета и други. По време на събитието ще бъдат открити няколко нови пространства за съвременна култура и ще се проведе търг за авангардно българско изкуство.

Някои от акцентите в програмата „Култура и клуб“ на Нощ/ Пловдив са видео мапинг шоуто „РеКонструкция“ на сградата на Драматичен театър Пловдив с автор Петко Танчев. Идеята на аудиовизуалния спектакъл е да прекомпозира функцията и обърне сценичната кутия на театъра отвътре навън, създавайки сцена от фасадата и скъсявайки дистанцията с публиката на улицата чрез новите медии в изкуството. Радио Пловдив готви голяма програма, част от която интерактивният спектакъл „Съвети към нежния пол как да следва с по-голяма отдаденост трите основни добродетели: пиянство, разврат и интриганство“ с автор Борис Роканов, и концерта Jazz Radio Night на Биг Бенд Пловдив с ръководител Николай Гешев, посветен на 80 години БНР и 60 години Радио Пловдив пред сградата на Радио Пловдив. Радио Бинар на БНР пък ще се включи с живо студио на Aларма Пънк Джаз.

Музикалната програма на Нощ/ Пловдив ще включва още доста събития сред които концерт на ПОПАРА с участието на известния бийтбоксър Skiller в клуб „Мария Луиза“. В красивия двор на Драматичния театър с концерт ще гостуват Теодосий Спасов и Балкански, а в „Конюшните на Царя“ ще има детски концерт „Пеем с вас“ на хор „Детска китка“ с диригент Яна Делирадева. Основният акцент в парти програмата е официалното афтър парти на Нощ/ Пловдив - Absolut Factory, където ще се случи световната предпремиера на една от най-важните арт колаборации в историята на легендарния бранд Absolut.

По време на Нощта ще бъдат открити официално две нови пространства за съвременно изкуство в града – eXAF на бул. "Руски" 89, което ще открие с видео арт изложба, поставяща начало на платформата FACTUM, която периодично ще представя на публиката млади български и чуждестранни автори в сферата на съвременното визуално изкуство, и МЕЛФОРМАТОР лаб в Капана, където ще можем да видим аудио-визуална интерактивна инсталация, дело на колектив Мелформатор. 

В рамките на събитието ще се проведе и търг на авангардно българско изкуство, предлагащ оригинални творби на артиста Гавазов и неговата школа. Търгът ще се състои ексклузивно на 13.09. от 18.00 ч. в конферентна зала „Партер“ на хотел Тримонциум. Artnewscafe пък ще предложи на публиката литературен пърформанс в аудио-визуална среда със заглавието „Винаги нощта“ и автор Тодор П. Тодоров. Програмата ще продължи с DJ парти.

Хитовите импровизационни комици ХаХаХа Импро театър ще гостуват в Баскиа Кафе § Бутик в Капана, за да предложат една необикновена авантюра, изтъкана от екшън, мелодрама, комедия, съспенс и какво ли още не. В техните спектакли сюжетът, персонажите и диалогът се измислят на  момента, като за това актьорите използват предложения, взети от публиката.
 
В икономическата библиотека ще се проведе лекция и дискусия на тема „Артистите са бедни!?“, водени от Георги Стоев и Весислав Илиев, които ще коментират дали изкуството трябва да е безплатно, дали цената отразява качеството и защо държавните субсидии само засилват бедността на артистите. Държавният архив в Пловдив ще открие изложба „Пловдивският път на автомобила“ и ще представи книга, посветена на историята на автомобилите в България, а в читалище "Шалом" ще се проведат лекция, дискусия и изложба.

Очаквайте и още информация за програмата и акценти от програмата „Град и публични пространства“, детската програма и специалната юбилейна програма на Нощта. 


  
Автор:
Aдрияна Михайлова
Публикация:
24.08.2014 г. 17:31
Посетено:
1630
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/19729-nad-50-sabitiya-v-programata-kultura-i-klub-na-nosht-na-muzeite-i-galeriite-plovdiv