Празници / фестивали

РАДАР 2014 - на границата между жанрове и технологии

РАДАР е новият летен фестивал на Варна, в който се срещат джаз, класика, електронна музика и видео

РАДАР 2014 - на границата между жанрове и технологии


◊ СЪБИТИЕТО

На пресконференция в Contemporary Space днес новият музикален фестивал РАДАР заяви своето място в пъстрата палитра на варненските летни събития. Фестивалът ще се случи в дните от 17 до 23 август в популярни клубни места в морската столица. 6 концерта и 4 уъркшопа ще включи наситената програма, в която ще вземат участие 18 музиканти и визуални артисти от България, Великобритания, Германия и Холандия.

Фестивалът се организира от Фондация СИДЕЯ с финансовата помощ на Община Варна и е в подкрепа на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата 2019. Осъществяването му става възможно благодарение на помощта и на Хоризонт, Радио Варна, Contemporary Space, Детската къща, На тъмно, Гьоте институт, Фондация "Америка за България" и нейната програма "Изкуство в движение", менажирана от Фондация Art office, Loyal Travel, хотел Галерия Графит и хотел "Златен рог".

„Нашият RADAR засича пресечните точки между различните музикални жанрове и тенденции, както и между музиката и другите форми на изкуство, търси творчество, което излиза отвъд традиционните граници, търси иновациите и ползва новите технологии - споделя директорът на фестивала Светлозара Христова. – Надяваме се публиката да приеме платформата на фестивала като пространство за зареждаща неочаквана среща с една нова естетика.“

„Искаме публиката да усети музиката по нов начин – допълва артистичният директор на фестивала пианистът, композитор и продуцент Димитър Бодуров, който работи в Холандия и е разпознаваемо име на европейската джаз сцена. – Следваме европейската и световна тенденция, спрямо която границата между изкуствата става все по неуловима, което открива нови изразни средства за артистите. Целта ни е да превърнем РАДАР в платформа не само за споделяне на иновативни идеи, а и за продуциране на проекти.“


◊ В ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА

Предизвикателство ще очаква всеки, който дойде с таблет или смартфон, още на първата от фестивалните вечери - на 17.08. в Хоризонт. Тогава TIN MEN & THE TELEPHONE от Холандия ще представят един динамичен джаз концерт с видео и интерактивно приложение за мобилни устройства. Участват Тони Роу - пиано, електроника, видео, Лукас Долс – контрабас, и Боби Петров – барабани.

Гвоздеят в програмата на РАДАР ще бъде гостуването на култовото британско електронно дуо PLAID на 19.08. в Хоризонт. Анди Търнър и Ед Хендли, работили със световни артисти като Бьорк и Лондонската симфониета, ще представят своя десети албум REACHY PRINTS, който утвърждава позициите на групата на авангардната сцена на електронната ъндърграунд музика.

Още двама британски артисти са в програмата на РАДАР 2014 – Уил Дута - пиано и електроника, и Дан Томбс - видео в реално време. В своя проект PARERGON те ще съчетаят пиеси от Клод Дебюси и Ерик Сати с електроника и визуализация. Този проект е чудесен пример за нов прочит на класически репертоар.

Българският проект на 18.08., отново в Хоризонт, е JAZZTORY и разказва в звук и картина историята на джаз иконата на миналия век Били Холидей. В ролята й ще влезе певицата Андрония Попова, позната на публиката от ретро джаз триото Sentimental Swingers, както и от авторския й проект Nasekomix. Участват още Димитър Льолев, саксофон, Георги Дончев – контрабас, Димитър Бодуров – пиано, и Боби Петров – барабани.

Още два проекта са с участието на български музиканти. На 21.08. е UFON!X, който ще смеси електро-акустичен амбиент с видео арт. Ще го видим в Кубо с участието на Moodix - програмиране, семплиране и ефекти, Нейко Бодуров, тромпет, Роел Холандер, саксофони, и VJ Synth, видео в реално време и мапинг. Проект, който превежда музиката на езика на цветовете.

На 22.08. е NEOFOBIC – българо-германска колаборация на Димитър Бодуров и Йенс Дюпе с немския видео артист Свен Хане, базиран на свободни импровизации със семплиране на живо. NEOFOBIC е първата колаборация, продуцирана от РАДАР.

На пресконференцията проект мениджърът на фестивала Мануела Саркисян представи съпътстващата програма, в която се открояват работилницата „Музикални картини за деца от 3 до 7 години“ на 17.08. в Детската къща и три уъркшопа. Мултидисциплинарната работилница с водещи Tin Men & The Telephone ще бъде на 18.08. в Contemporary space, а Работилницата Making visible: locating the artist-curator of music с водещи Уил Дута и Дан Томбс ще бъде на 21.08. в Радио Варна. Финалното събитие на фестивала ще бъде на 23.08. в Contemporary Space в рамките на ARTISTALK – среща-дискусия с участието на Димитър Бодуров, Йенс Дюпе и Свен Хане. Трите уъркшопа за възрастни са с вход свободен.


Създателите на РАДАР признават, че се радват на изненадващ интерес към формата на фестивала, както и на подкрепа от хора и организации с любопитство към смелите и иновативни идеи. Екипът на фестивала гледа с оптимизъм към започващото първо издание и е убеден, че чрез него се открива нова ниша в артистичното поле на Варна.

Билети за събитията от фестивалната програма могат да бъдат купени в Contemporary Space (ул. "Марко Балабанов" №23), магазин "На тъмно" (ул. "Стефан Стамболов" №2), Детската къща (ул. "Иван Вазов" №26), МОТО - Мобилна точка за културни контакти (кв. "Владиславово", бул. "Св. Елена" №12), както и в мрежата на EVENTIM.

Актуална информация за събитията от фестивала РАДАР можете да откривате във Фейсбук: www.facebook.com/radarfestivalbeyondmusic, както и на www.radar-festival.eu

За допълнителна информация и интервюта с артистите:

Нина Локмаджиева
PR агенция НИРА Комюникейшънс
office@niracom.com


Автор:
Организаторите
Публикация:
15.08.2014 г. 15:02
Посетено:
1456
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/19709-radar-2014-na-granitsata-mezhdu-zhanrove-i-tehnologii