Празници / фестивали

Филмът "Риголето в Мантуа" на Марко Белокио във Велинград

IV Фестивал на музикалния филм „Николай Гяуров“ (8-11 август 2014)

Филмът "Риголето в Мантуа" на Марко Белокио във Велинград


◊ СЪБИТИЕТО

Филмът "Риголето в Мантуа" на Марко Белокио във Велинград
за IV Фестивал на музикалния филм „Николай Гяуров“


Италианският културен институт в София участва в четвъртото издание на Фестивала на музикалния филм „Николай Гяуров“ (8-11 август 2014) във Велинград с представянето на филма "Риголето в Мантуа" на режисьора Марко Белокио, вдъхновен от операта на Джузепе Верди

Филмът ще бъде прожектиран на 9 август от 21:00 ч. на откритата сцена на прекрасния централен площад, посветена на големия български оперен певец. Това издание на Фестивала ще бъде много специално, тъй като се отбелязват 85 години от рождението и 10 години от смъртта на Николай Гяуров.

Филмът е по идея и реализация на Андреа Андерман, който, заедно с телевизия РАИ, е пренесъл във визуалния свят посланията и атмосферата на операта на Джузепе Верди директно от местата и в часовете от либретото, като запазва ритъма на историята, така както е била замислена от авторите.

Филмът е продукция на РАДАФИЛМ, режисьор е Марко Белокио, с участието на Пласидо Доминго, за първи път в ролята на Риголето. Оператор е носителят на Оскар Виторио Стораро. Националният симфоничен оркестър на телевизия РАИ е с диригент маестро Зубин Мета.

Вход свободен.


Автор: Италиански културен институт в София
04.08.2014 г. 21:28
Посетено: 1430
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/19674-filmat-rigoleto-v-mantua-na-marko-belokio-vav-velingrad