Празници / фестивали

Беглика Фест 2014 трансформира публиката си във форум “Метаморфози”

Водни таксита, лекции на сал, нова музикална посока в тазгодишното издание на Фестивала

Беглика Фест 2014 трансформира публиката си във форум “Метаморфози”


◊ СЪБИТИЕТО

От 21 до 24 август на бреговете на язовир "Голям Беглик" за шести път ще бъдат провокирани традиционните гледни точки към начина ни на живот, културата ни на потребление, системата, в която функционираме и музикалните ни вкусове. Беглика Фест 2014 бележи голямото си завръщане с послание за демокрация на участието и силата на колективния интелект да решава предизвикателства.

Горското събитие на гoдината и любимо преживяване на хиляди различно мислещи се превръща все повече в творение на публиката си.

Специална беглишка валута ще бележи и визията на фестивала за преосмисляне на икономическата ни система, което Фестивалът отразява в най-новата си инициатива заедно с Фабрика за идеи – Форум "Метаморфози". Иновативният форум ще бъде “изложение” на всевъзможни форми, които стимулират колективна креативност и обща интелигентност по горещи и актуални въпроси от сферите още на културата и образованието.

Залагащ на формите, които дават пространство на търсещите хора да играят и създават заедно, тази концепция на Фестивала е основна линия в настоящото му издание.

Публиката ще бъде в ролята на създател на уникалния фест и ще може не просто да “потребява” преживявания, но да ги създава, като например:

- Да музицира и създава приказки в музика в проекта Разходка по луната с Константин Кучев (глас, китара, цигулка), Димитър Диков (глас, китара) и Николай Попов (beatbox);

- Да се учи от най-авангардните в българския музикален ъндърграунд с работилниците на платформата Биг Банда като участва в създаването на музика с представители на новите течения в съвременната българска музика;

- Да участва в интерактивните инсталации и създава новата харта на Беглика в кулминацията на заедността и храма на колективната интелигентност – Форум "Метаморфози", в който ще се включи дръзкия авангард на социалната промяна в България и над 50-тина лектори, реформиращи образованието, икономиката и културата в България.


◊ ОЩЕ В ПРОГРАМАТА

Освен всичко това, програмата, създадена от публиката, която можеше да подаде свои предложения до края на юли, включва куклен и танцов театър, акробатика, въжена градина и безброй работилници. През цялото време всеки, който иска, ще има и достъп до разнообразни форми на транспорт – сал-къща, планински велосипеди и (не)обикновени каяци.

Голямата музикална сцена акцентира на необикновени комбинации от култури и жанрове. Звуците на ирландско бузуки, българска тамбура и гъдулка, ориенталски бендир и персийски уд хармонично ще се слеят в едно с вибрацията на латински, унгарски, староарабски, шведски, старопортугалски и български езици в музикалния проект ERINEY. Тяхната музика е ювелирна плетеница от западноевропейска средновековна музика, балкански фолклор и ориенталски орнаменти.

Гостите на фестивала ще имат и необикновено преживяване, докосвайки се до новия проект БЕЛОНОГА, който носи преосмисленото и осъвременено звучене на българския фолклор.

В дръзка комбинация от таланти Беглика ще бъде домакин и на изгряващата звезда на новия проект на световния бийтбокс шампион - Александър Деянов - Skiller и Павел Терзийски - VOXBOX

Както винаги публиката ще бъде предизвикана да излезе от зоната си на комфорт и да остави автомобилите си на язовирната стена и използва водните таксита на фестивала, които са по-екстравагантни от миналите години, но как и защо ще разберат само тези, които дойдат на бреговете на язовир "Голям Беглик" в края на август.


За повече информация: http://beglika.org


Автор:
Публикация:
05.08.2014 г. 11:18
Етикети:
Посетено:
1764
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/19668-beglika-fest-2014-transformira-publikata-si-vav-forum-metamorfozi